Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

JBL studiohögtalare med 12″ bas

Den kanske ser retro ut, men JBL 4349 är en helt ny studiohögtalare med12-tums baselement och ett stort diskanthorn.

Av / 2020-08-04 - 14:12
JBL studiohögtalare med 12″ bas

JBL 4349 är inte som andra högtalare.

Studiohögtalare – även kallad studiomonitorer – skiljer sig från konventionella hi-fi-högtalare genom återge musiken med samma ljudkvalitet nästan oavsett vilken ljudnivå du spelar på, och för en ljudtekniker är det också viktigt att kunna sitta mycket nära högtalarna och ändå uppleva ett sammanhängande frekvensomfång och stereoperspektiv. Men även om JBL: s Synthesis-högtalare kallas studiomonitorer, är vår erfarenhet att de också rockar ordentligt som hi-fi-högtalare. Undertecknad har själv ett par gamla Modell 4411 på skrivbordet, som verkligen rockar som ”PC-högtalare”…

Läs också JBL 4429 JBL 4429 ser ut som om den kommer från 70-talet, men i själva verket kan den trycka ner de flesta moderna högtalare i skorna.

Tvåvägs

Där de flesta av JBL: s studiohögtalare är trevägs; med separata element för bas, mellanregister och diskant, är den nya modellen 4349 istället en tvåvägskonstruktion.

Detta innebär att baselementet på 4349 spelar upp till mitten av mellanregistret, medan diskanthornet sträcker sig ner till det övre mellanregistret. En kompromiss som har en fördel, nämligen bättre tidsmässigt sammanhang eftersom högtalarna bara har en frekvensöverlappning i stället för två. Nackdelen är lite begränsad dynamisk kapacitet, eftersom elementen inte kan köras lika hårt innan du får komprimering och distorsion.

Solida element

Den som känner JBL vet att dynamiken knappast kommer vara ett stort problem här. För det första är baselementet hela 12 tum. Med ett styvt och lätt membran och även en 3-tums röstspole för att hålla bästa möjliga kontroll över elementet även på höga ljudnivåer. Och med två motstående bakre upphängningar (”spider”) för att minska distorsion. Det stora diskanthornet rymmer också inte bara ett – utan två 1,5 tums element, vilket ger ökat ljudtryck och minskad distorsion i övertonsområdet.

Kabinetten är 2,5 cm tjocka, med frontmonterade reflexportar. Träfanér i möbelkvalitet finns i både valnöt med blå grill, eller svart valnöt med svart grill.

Dubbla terminaler och tonkontroll

Dubbla terminaler på baksidan tillåter biwiring / biamping, och i välbekant JBL-stil kan du göra toninställning med två rattar som steglöst dämpar höga frekvenser och ”ultrahöga” frekvenser. Med andra ord kan du passivt dämpa diskant- och mellanregisteråtergivningen i förhållande till basen genom att öka deras motstånd i delningsfiltret.

Stora

Att kalla dessa för bokhyllehögtalare skulle vara ett misstag. De är hela 74 cm höga, 44 cm breda och 32 cm djupa, mätta med grillen på. Vikten är på respektabla 37,7 kg per högtalare, därför rekommenderar JBL att para ihop dem med JS-120 golvstativ som kostar ca 3000 kronor ($ 299) ytterligare.

Pris och tillgänglighet

Själva högtalarna måste du däremot punga ut med en hel del mer för, eftersom JBL 4349 kommer att kosta runt 75 000 kronor när de anländer i september.

Läs mer på jblsynthesis.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen