TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Helt platta fantomhögtalare från DALI

Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.

forfatter
Publicerad 2022-11-18 - 14:30

Om du vill ha ljud som inte syns eller inte tar upp något utrymme kan inbyggda högtalare i taket eller väggen vara lösningen. Och de är självklart perfekta för höjdkanaler i hemmabion. Men ofta är utrymmet ovanför innertaket begränsat.

DALI Phantom K-60 LP är en inbyggd högtalare för installationer där installationsdjupet är minimalt. De cirkulära högtalarna kräver bara 3,8 centimeter djup, och de behöver inte en “backbox” – det vill säga ett kabinett som ska monteras bakom.

(Foto: DALI)

Högtalaren, som mäter 22 centimeter i diameter, är en tvåvägskonstruktion, bestående av en 25 mm domediskant och ett 6″ bas/mellanregisterelement med aluminiummembran. För att göra enheten så platt som möjligt är magnetsystemet och röstspolen på bas/mellanregistret placerade i mitten av membranet i stället för bakom.

För att begränsa enhetens djup är magneten och röstspolen monterade i mitten av basmembranet i stället för bakom. (Foto: DALI)

DALI lovar att trots den nästan obefintliga volymen har Phantom K-60 LP en återgivning “som kan mäta sig med eller överträffa traditionella inbyggnadshögtalare.”

Vd Lars Worre från DALI förklarar för Ljud & Bild att allt i Phanton K-60 LP är utvecklat och tillverkat av DALI själva. Vilket inte är vanligt för sådana billiga inbyggda högtalare.

Vi frågade faktiskt runt hos OEM-underleverantörer, men ingen kunde göra ett så kompakt magnetsystem som fortfarande kunde spela. Och då var det bättre att göra det själva, säger Worre.

Enligt databladet kan DALI Phantom K-60 LP reproducera ett frekvensområde på 52–26 000 Hz (+/- 3 dB). Om du vill ha bas på inget utrymme sker det på bekostnad av effektiviteten; det föreskriver Hoffman’s Iron Law, som är en “grundlag” för högtalare. Men trots allt har K-60 LP en rimlig känslighet på 84 dB.

DALI Phantom K-60 LP har i skrivande stund inte fått något svenskt pris, men i pressmeddelandet står det ett styckpris på 399 euro inklusive moms – alltså knappt 4 400 kronor styck.

DALI Phantom K-60 LP levereras med ett vitt frontgaller som standard, men svarta galler finns också. (Foto: DALI)

 

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se
Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
lbpluss
Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
lbpluss
Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
Följ Ljud & Bild