Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Helt platta fantomhögtalare från DALI

Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.

Skrivet av / 2022-11-18 - 14:30
Helt platta fantomhögtalare från DALI

Om du vill ha ljud som inte syns eller inte tar upp något utrymme kan inbyggda högtalare i taket eller väggen vara lösningen. Och de är självklart perfekta för höjdkanaler i hemmabion. Men ofta är utrymmet ovanför innertaket begränsat.

DALI Phantom K-60 LP är en inbyggd högtalare för installationer där installationsdjupet är minimalt. De cirkulära högtalarna kräver bara 3,8 centimeter djup, och de behöver inte en ”backbox” – det vill säga ett kabinett som ska monteras bakom.

(Foto: DALI)

Högtalaren, som mäter 22 centimeter i diameter, är en tvåvägskonstruktion, bestående av en 25 mm domediskant och ett 6″ bas/mellanregisterelement med aluminiummembran. För att göra enheten så platt som möjligt är magnetsystemet och röstspolen på bas/mellanregistret placerade i mitten av membranet i stället för bakom.

För att begränsa enhetens djup är magneten och röstspolen monterade i mitten av basmembranet i stället för bakom. (Foto: DALI)

DALI lovar att trots den nästan obefintliga volymen har Phantom K-60 LP en återgivning ”som kan mäta sig med eller överträffa traditionella inbyggnadshögtalare.”

Vd Lars Worre från DALI förklarar för Ljud & Bild att allt i Phanton K-60 LP är utvecklat och tillverkat av DALI själva. Vilket inte är vanligt för sådana billiga inbyggda högtalare.

Vi frågade faktiskt runt hos OEM-underleverantörer, men ingen kunde göra ett så kompakt magnetsystem som fortfarande kunde spela. Och då var det bättre att göra det själva, säger Worre.

Enligt databladet kan DALI Phantom K-60 LP reproducera ett frekvensområde på 52–26 000 Hz (+/- 3 dB). Om du vill ha bas på inget utrymme sker det på bekostnad av effektiviteten; det föreskriver Hoffman’s Iron Law, som är en ”grundlag” för högtalare. Men trots allt har K-60 LP en rimlig känslighet på 84 dB.

DALI Phantom K-60 LP har i skrivande stund inte fått något svenskt pris, men i pressmeddelandet står det ett styckpris på 399 euro inklusive moms – alltså knappt 4 400 kronor styck.

DALI Phantom K-60 LP levereras med ett vitt frontgaller som standard, men svarta galler finns också. (Foto: DALI)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Officiellt: JL Audio är nu en del av Garmin

DALI 40 år - firar med häftiga high-end-högtalare

Dynaudio i hållbart trä

Episk smäll från UE

Fullständigt sinnessjuk subwoofer

Partyhögtalare med Dolby Atmos

Rulla till toppen