Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Grym Sonus faber

Italienska Sonus faber lanserade nyligen sin absoluta toppmodell, Felice. Den är fullproppad med högteknologi och spelar djupbas till 20 Hz, precis som en tvättäkta High End-högtalare ska.

Av / 2010-06-29 - 07:38
Grym Sonus faber


På ett pampigt evenemang i Palazzo Grassi i Venedig presenterade Sonus fabers den nya toppmodellen. Fenice är 171 cm hög och väger massiva 305 kilo.

Italienarna har verkligen inte sparat på krutet när de konstruerat sin Fenice, som är italienska för fågel Fenix. Ovan- och undersidan är gjord av massiv aluminium, som något poetiskt kallas för animata legata och som använder massa för att absorbera kabinettvibrationer vid låga frekvenser.

De två aluminiumstyckena är fastspända i varandra med en lodrät stålaxel, som har ett fundament på samma sätt som vikter i en skyskrapa, genom att den oscillerar i motfas. Motvikten rör sig alltså i takt med vibrationerna, fast åt andra hållet.

Varje högtalare har sju element, den mest iögonfallande är en 15-tums bas som sitter på sidan och som når ända ned till 20 Hz. Seriös djupbas, med andra ord.

På framsidan av den skinnklädda fronten sitter två 10-tums baselement och ovanför dem en modul med ett 6,5-tums mellanregister och en 1-tums ringdiskant som sträcker sig ända upp till 35 000 Hz.

Fenice har dessutom två element på baksidan. Sonus faber kallar konstruktionen för Sound Field Shaper och de två elementen – ett 4,5-tums mellanregister och en ringdiskant – är kopplade till kontroller så att man kan reglera effekten.

Det går att fintrimma azimuth, som förskjuter effekten åt höger eller vänster, fem inställningar för scendjup, samt nivå.

Diskanten på framsidan är en så kallad hybridlösning med ”neodymium/samarium-kobolt Larsen/Goeller-ringradiator” (puh!) som är kopplad till baffeln med något som liknar en viskoskammare och är monterad på en mekanisk antiresonator.

Mellanregistret har membran av olika träfibrer och drivs av en 1,5-tums talspole och en massiv magnet.

De två baselementen har sandwich-membran där en kärna av ett styvt skummaterial är belagt med ett skikt av pappersfiber. Allt drivs av en 3-tums talspole.

Det stora, sidomonterade djupbaselementet är också en Sandwich-konstruktion, där kolfiber av nano-storlek (vad nu det är) ligger på en kärna av skummaterial, och membranet drivs av en 4-tums talspole. Allt är dämpat med kapton och avional för att elementet ska uppföra sig optimalt på hög volym.

Enligt pressmeddelandet är delningsfiltret utrustat med de bästa komponenterna som går att köpa för pengar, till exempel Mundorf-kondensatorer av guld och silver och Jantzen-spolar.

Fenice kostar 140 000 euro och dyker förhoppningsvis upp någon gång i höst. Vi hoppas kunna återkomma med intryck av ljudkvaliteten i en längre artikel.

www.audionord.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Rulla till toppen