TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Focal Utopia in-wall: Höras men inte synas

Focal utlovar haksläpp från den välgjorda – och extremt dyra – Custom Integration 1000-serien.

forfatter
Publicerad 2021-12-15 - 14:48

Focal har knappt hunnit släppa ett par häftiga högtalare som hängs på väggen förrän den franska tillverkaren lanserar något ännu mer osynligt: ​​Focal Utopia In-Wall 1000 ska nämligen sitta inuti väggen.

Och tycker du att 18 000 kronor för en högtalare är mycket pengar för ett par väggmonterade On Wall 302 så förbered dig på något betydligt värre med den nya in-wall-serien. Det här är nämligen högtalare som pryds av Utopia-namnet – då inser alla audiofiler att det kanske är dags att vänta lite med att köpa den där drömbilen …

Focal IWLCR 1000 Utopia. Foto: Focal

Huvudhögtalare

För vad sägs om ett par infällda Utopia-högtalare med fyra stycken 16,5 cm baselement och två 8 cm M-formade mellanregister, alla symmetriskt monterade (d’Appolito) runt den centrala, inverterade berylliumdiskanten? Äkta trevägshögtalare som klarar sig utmärkt som stereopar, enligt Focal själva. Och det är bra, för priset för 1000 IWLCR Utopia, som högtalarna heter, ligger på närmare 90 000 kronor. Styck!

 

Focal 1000 IWSUB UTOPIA
Subwoofer i väggen: Focal 1000 IWSUB UTOPIA. Foto: Focal

Subwoofer

Men det går naturligtvis att gå hela vägen om man vill. Den infällda, passiva subwoofern 1000 IW SUB Utopia rymmer tre 16,5-tums baselement, som ska tåla en ordentlig omgång. Eftersom den är passiv behöver du en förstärkare också. Och du bör såklart ha minst två sådana bashögtalare för att få en symmetrisk och snygg placering i rummet. Priset är drygt 30 000 kronor per styck.

 

Focal IWLCR 1000 Utopia & IW SUB Utopia
Så här kan du placera sex subwoofers – på ena sidan. Foto: Focal

Eftersom Focal vet att någon förmodligen kommer att gå all-in och köpa fler subwoofers så finns det förutom den vanliga 8-ohmsversionen även en med 72 ohms impedans. Med den kan du koppla in så många du orkar till en flerkanalig effektförstärkare parallellt (impedansen halveras varje gång antalet högtalare fördubblas), och veta att impedansen aldrig sjunker obehagligt lågt.

Focal ICA 6
Focal ICA 6. Foto: Focal

För tak och hörn

Focal har också insett att många vill ha infällda högtalare men inte har någon ledig väggyta. Då kan man trösta sig med den vinklade ICA 6 som går att fälla in i ett tak i ett hörn. Den kan till exempel fungera bra som bakhögtalare i en surroundanläggning där soffan står mot bakväggen. Vi kan också tänka oss att den är utmärkt som takhögtalare i ett Atmos-systen. Priset är ungafär 12 00 kronor per styck.

Focal 1000 ICW 6
Focal 1000 ICW 6. Foto: Focal

Vill man ha en liknande högtalare men utan lutning så väljer man 1000 ICW 6 som kostar lika mycket

Focal 1000 IW LCR 6
Focal 1000 IW LCR 6. Foto: Focal

Mindre huvudhögtalare

Sedan har Focal en trevlig nyhet för dig som vill ha fett inbyggnadsljud men inte har plånbok som klarar Utopia-högtalare. 1000 IW LCR 6 har två stycken 16,5 cm baselement och ett mellanregister och diskant i mitten som kan vridas 90 grader, så att högtalaren fungerar lika bra som en horisontell center som en vertikal fronthögtalare. Pris: ca 30 000 kronor per styck.

Klarar du dig med ett enda baselement så kostar 1000IW 6 ungefär 20 0000 kronor.

Focal-1000IW-6-lifestyle
Foto: Focal

Vill du hellre ha dem på väggen?

Om du inte vill fälla in högtalarna i väggen, utan hellre vill hänga dem utanpå – eller bygga in i en baffelvägg – så har Focal gjort kabinett som går att köpa till alla modeller.

Läs mer: focal.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Kolla in den rejäla JBL-plankan JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.
LG:s soundbar-högtalare anpassar sig till rummet LG:s nya soundbar-högtalare SC9 och SE6 ska ge omslutande ljud och en rad mångsidiga funktioner.
Följ Ljud & Bild