Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Exklusivt

DALI kommer tillverka produkterna själva

Vi har besökt DALI i Nørager. De gör redan högtalarenheterna själva. Nu handlar det om avancerad produktion av lådorna. Målet är flexibilitet och snabb produktion.

Av / 2020-10-02 - 12:20
DALI kommer tillverka produkterna själva

Om det ska göras ordentligt, måste du göra det själv.

Det mottot kunde ha stått över entrédörren till DALI-fabriken i Nørager. För lusten att göra saker själva genomsyrar den nordjylländska högtalartillverkaren. Och nu tar de ytterligare ett steg mot att bli självförsörjande.

”Folk uppfattade oss tidigare som lite märkliga när vi inte la ut produktionen, men vi vill hellre ’insourca’ än outsourca.” säger VD Lars Worre (artikelbild).

Besöket gjordes i samband med ett kommande test av några av företagets nya modeller. ”Eftersom de hade något de ville visa oss…”

Det nya visade sig vara en helt ny fabrik för kabinett. För även om det har varit ett recept för framgång i flera år att lägga ut produktionen till främst Kina, går Dali i motsatt riktning. Företaget gör redan sina egna högtalarelement (några av dem dock i deras egna fabrik i Kina), och de enklare lådorna är monterade i Nørager. Men lådor med böjda väggar och riktigt träfanér har hittills varit tvunget att tillverkas av underleverantörer. Inte nu längre. Nu kan de göras på plats.

En femaxlig fräs innebär att man nu kan göra kabinett med komplicerade former utan att behöva ta hjälp utifrån. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

”Den nya anläggningen innebär att vi kan göra det snabbare och enklare. Och att vi kan göra korrigeringar snabbt – utan att behöva vänta en månad på att den färdiga lådan ska komma fram” säger Thomas Martin Holm, operativ chef.

Operativa chefen Thomas Martin Holm är mycket nöjd med möjligheterna. Kabinetten till vänster är prover av olika lacker. All lack är utan lösningsmedel. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
I detta rum lackeras lådorna av en robot. Även högglansig pianolack. Det tar 45 minuter från första sprutet tills färgen är härdad. Även när det är högglansigt pianolack.  (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Både aktiva och passiva högtalare

DALI har nu tre serier av aktiva högtalare på programmet, Callisto, Rubicon C och Oberon C. De två sista är aktiva versioner av befintliga modeller. VD Lars Worre förnekar dock bestämt att passiva högtalare skulle vara på väg ut:

”Båda teknikerna har sina fördelar. De flesta av våra traditionella kunder föredrar traditionella högtalare, och de kommer sannolikt att fortsätta att göra det. Men det finns också en helt ny generation som vi helt enkelt inte når med passiva högtalare.”

DALI gör sina egna element. En ny idé kan förverkligas och testas på några timmar. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

– Er nuvarande toppserie, Epicon, är åtta år gammal. Det är en lång tid. Är det en ny på väg?

– Vi kommer inte att ändra något förrän det finns en anledning till det, och Epicon är fortfarande mycket tekniskt avancerade. Naturligtvis kommer jag inte avfärda att det en dag kommer att finnas en Mark 2-utgåva. Och vi har ett antal intressanta försök på gång. Men det är fortfarande så långt fram i tiden att det inte ens finns någon plan för hur de ska användas, säger Lars Worre.

Reservdelsfilter monteras på toppmodellen, Epicon. Naturligtvis för hand. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
Vi fick också möjlighet att lyssna på den helt nya Oberon 9 – en stor och charmig rackare som vi kommer att återkomma till. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen