DALI kommer tillverka produkterna själva

Vi har besökt DALI i Nørager. De gör redan högtalarenheterna själva. Nu handlar det om avancerad produktion av lådorna. Målet är flexibilitet och snabb produktion.
Annons
Annons
forfatter

Om det ska göras ordentligt, måste du göra det själv.

Det mottot kunde ha stått över entrédörren till DALI-fabriken i Nørager. För lusten att göra saker själva genomsyrar den nordjylländska högtalartillverkaren. Och nu tar de ytterligare ett steg mot att bli självförsörjande.

”Folk uppfattade oss tidigare som lite märkliga när vi inte la ut produktionen, men vi vill hellre ’insourca’ än outsourca.” säger VD Lars Worre (artikelbild).

Besöket gjordes i samband med ett kommande test av några av företagets nya modeller. ”Eftersom de hade något de ville visa oss…”

Det nya visade sig vara en helt ny fabrik för kabinett. För även om det har varit ett recept för framgång i flera år att lägga ut produktionen till främst Kina, går Dali i motsatt riktning. Företaget gör redan sina egna högtalarelement (några av dem dock i deras egna fabrik i Kina), och de enklare lådorna är monterade i Nørager. Men lådor med böjda väggar och riktigt träfanér har hittills varit tvunget att tillverkas av underleverantörer. Inte nu längre. Nu kan de göras på plats.

En femaxlig fräs innebär att man nu kan göra kabinett med komplicerade former utan att behöva ta hjälp utifrån. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

”Den nya anläggningen innebär att vi kan göra det snabbare och enklare. Och att vi kan göra korrigeringar snabbt – utan att behöva vänta en månad på att den färdiga lådan ska komma fram” säger Thomas Martin Holm, operativ chef.

Operativa chefen Thomas Martin Holm är mycket nöjd med möjligheterna. Kabinetten till vänster är prover av olika lacker. All lack är utan lösningsmedel. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
I detta rum lackeras lådorna av en robot. Även högglansig pianolack. Det tar 45 minuter från första sprutet tills färgen är härdad. Även när det är högglansigt pianolack.  (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Både aktiva och passiva högtalare

DALI har nu tre serier av aktiva högtalare på programmet, Callisto, Rubicon C och Oberon C. De två sista är aktiva versioner av befintliga modeller. VD Lars Worre förnekar dock bestämt att passiva högtalare skulle vara på väg ut:

”Båda teknikerna har sina fördelar. De flesta av våra traditionella kunder föredrar traditionella högtalare, och de kommer sannolikt att fortsätta att göra det. Men det finns också en helt ny generation som vi helt enkelt inte når med passiva högtalare.”

DALI gör sina egna element. En ny idé kan förverkligas och testas på några timmar. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

– Er nuvarande toppserie, Epicon, är åtta år gammal. Det är en lång tid. Är det en ny på väg?

– Vi kommer inte att ändra något förrän det finns en anledning till det, och Epicon är fortfarande mycket tekniskt avancerade. Naturligtvis kommer jag inte avfärda att det en dag kommer att finnas en Mark 2-utgåva. Och vi har ett antal intressanta försök på gång. Men det är fortfarande så långt fram i tiden att det inte ens finns någon plan för hur de ska användas, säger Lars Worre.

Reservdelsfilter monteras på toppmodellen, Epicon. Naturligtvis för hand. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
Vi fick också möjlighet att lyssna på den helt nya Oberon 9 – en stor och charmig rackare som vi kommer att återkomma till. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Förutom PC-datorer i olika storlekar och viktklasser lanserar HP hörlurar.
Lagom till CES 2021 har JBL presenterat sina hörlursnyheter.
Urbanista Miami får extrem batteritid och fördelaktigt pris.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?