Nyhet

DALI Oberon C är aktiva och trådlösa

Tre högtalarmodeller för de som är allergiska mot kablar.
forfatter

Egentligen är det konstigt att inte fler bygger högtalare som har inbyggda förstärkare. Då tänker jag inte på bärbara högtalare eller bordshögtalare, utan bra stereohögtalare som man kan ställa i bokhyllan eller bredvid TV:n. Klipsch gör ett par stycken, KEF har LSX, men det är inte många tillverkare som har en hel serie aktiva högtalare.

Bortsett från Dynaudio.

Men DALI har fattat galoppen och gjort en serie som heter Oberon C, som består av en golvmodell, en stativmodell och en väggmodell. Samtliga är trådlösa och har inbyggda förstärkare, så de behöver bara kopplas till ström för att man ska kunna musik via Bluetooth från mobilen.

Vägghögtalarna Oberon C

De har inbyggd HDMI-kontakt med ljudretur, så att man kan koppla in TV:n och få mycket bättre stereoljud än från en soundbar och dessutom styra volymen från fjärrkontrollen. De vägghängda Oberon On-Wall C är ett utmärkt alternativ till en soundbar och de kompakta Oberon C1 passar i de flesta bokhyllor.

DALI_Oberon-OW_Product_Cam01_White_Back DALI_Oberon-OW_Product_Cam01_White_Front
<
>

För de som vill ha ännu mer potent ljud kan golvstående Oberon 7 C, med två 7-tums baselement, vara ett bättre val. De fyller större rum med mer kraft och fyllighet, och i likhet med andra högtalarna i serien har de DALIs SMC-baselement med fiberbaserade membran och en lätt 29 mm-diskant.

Högtalarna finns i vitt, svart, ljus ek med vita fronter och valnöt med svarta fronter. Anslutningen till Sound Hub Compact sitter på baksidan.

DALI_Oberon-1C_Product_Cam01_Light_Oak_Back DALI_Oberon-1C_Product_Cam01_Light_Oak_Front
<
>

De klarar sig nämligen inte utan en kopplingsbox, som fungerar som en länk mellan ljudkällorna och högtalarna. Sound Hub-boxen är trådlös och har förutom ovan nämnda HDMI ARC-kontakt både Bluetooth en analog RCA-stereoingång, två optiska ingångar och en subwoofer-utgång.

DALI_Product_Sound_Hub_Angle_Back_030001 DALI_Product_Sound_Hub_Angle_Front_030000 DALI_Product_Sound_Hub_Top_030004
<
>

Den kan styras från ovansidan eller från fjärrkontrollen som ingår, där man kan välja volym och ljudkälla. Den har också automatiskt val av ingång, så att den till exempel väljer TV-ljudet när man sätter på TV:n som är ansluten via HDMI.

Högtalarna har två inbyggda 50-watts klass D-förstärkarmoduler, med DSP-styrning av EQ och delning av frekvenser till elementen, och kan ingå i ett hemmabiosystem om man vill.

Priser:

Oberon 1 C: 11 000 kr
Oberon 1 C + Sound Hub: 14 000 kr
Oberon On-Wall C: 13 000 kr
Oberon On-Wall C + Sound Hub: 16 000 kr
Oberon 7 C: 17 000 kr
Oberon 7 C + Sound Hub: 20 000 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.