Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

B&W 801 D4 och 805 D4: Signaturmodellerna är här!

Få högtalare är gjorda med samma ingenjörskunnande som Bowers & Wilkins 800-serien. Nu kommer de ännu vildare 801 D4 Signature och 805 D4 Signature.

Av / 2023-07-01 - 07:00
B&W 801 D4 och 805 D4: Signaturmodellerna är här!

 

Den första signaturmodellen som kom från engelska Bowers & Wilkins var stativhögtalaren Silver Signature år 1991. Med icke-centrerad diskantkammare ovanpå högtalarkabinettet, och där mellanregisterbasen skyddades av två korsade stålstänger. Det kanske inte var vackert, men den var lättdriven även för mediokra förstärkare, och det var en underbar liten sak.

Den första 800 Signature-serien kom i början av 2000-talet, med Signature 800 som toppmodell. Sedan dess har mycket hänt, bland annat hade man inga diamantdiskanter på den tiden. Nu är 800-serien på fjärde generationen med diamantdiskanter, därav suffixet D4.

B&W Silver Signature
B&W Silver Signature, 1991. Foto: Bowers & Wilkins

Och det är just D4-serien som nu får signaturbehandlingen. Och då är det toppmodellen 801 D4 och den kompakta stativhögtalaren 805 D4 som får behandlingen.

Läs också Högtalare du kan dö med Detta är ultra-highend som får dig att gråta. Av glädje, för att du känner musikens fulländade magi. Och av sorg, för att du aldrig har råd.

801 D4 Signature borde egentligen kallats 800 D4 Signature, eftersom 801 är känd för sin gigantiska 15-tummare, där 800 använder två 10-tummare. Nu är det just två 10-tummare som gäller, med ett Aerofoil-membran, både styva och lätta – och som har formen av en flygplansvinge om ser membranets tvärsnitt i profil. Genom att vara tjockare ytterst än innerst uppnås en mer rigid rörelse medan membranet rör sig fram och tillbaka.

B&W - 801 D4 Signature Midnight Blue Metallic - Social Lifestyle 11 - 16x9
801 D4 Signature Midnight Blue. Foto: Bowers & Wilkins

Bygger på 801 D4 och 805 D4

De nya signaturutgåvorna är förbättrade versioner av de redan hårresande bra D4-högtalarna.

Komponenterna inuti har uppgraderats och kabinettet har fått två nya, vackrare finishar: Midnight Blue Metallic och ett speciellt California Burl Gloss träfaner. Med finurligt hantverk och polering och Connolly-läder på topplattan tar det, enligt tillverkaren, mer än ett dygn att finjustera utförandet av ett enda California Burl Gloss-kabinett. Med andra ord, mer än två dygn per par högtalare!

Också det blåmetalliska kabinettet har Connolly-läder ovanpå.

B&W - 805 D4 Signature Midnight Blue Metallic - Social Lifestyle 6 - 16x9
805 D4 Signature Midnight Blue. Foto: Bowers & Wilkins

Bättre komponenter

För de nya signaturmodellerna har Bowers & Wilkins bytt till ett bättre motorsystem i baselementen. 801 D4 Signature har också fått kraftfullare magneter än i standardmodellen.

En ny diskantgrill med ett förbättrat nät släpper igenom de allra ljusaste frekvenserna och bidrar till mer luft. Delningsfiltren har också uppgraderats och topplattan har styvats upp ytterligare.

Läs också Högtalare du kan dö med Detta är ultra-highend som får dig att gråta. Av glädje, för att du känner musikens fulländade magi. Och av sorg, för att du aldrig har råd.

Som ett resultat är 801 D4 Signature den bästa golvhögtalaren som tillverkaren någonsin har gjort, medan 805 D4 tar förstaplatsen bland alla deras kompakthögtalare. Enligt Bowers & Wilkins själva, förstås.

B&W - 801 D4 Signature California Burl Gloss - Social Lifestyle
Foto: Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins 800 Signature: Tillgänglighet och pris

801 D4 Signature och 805 D4 Signature finns att beställa redan nu. California Burl Gloss är redan i butik, medan Mignight Blue Metallic kommer i butiker den 29 juli. Priserna är hela 50 procent högre än standardutgåvorna – det betyder 140 000 kronor för 805 D4 Signature och styva 580 000 kronor för 801 D4 Signature. Oroa dig inte, priset är per par!

Mer info: hifiklubben.se

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Män vill ha BAS!

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

Rulla till toppen