Nyheter

De nya modellerna är billigare att bygga, men som tur är ska de låta som äkta Piega-högtalare.
Annons
Annons
forfatter

Man är van vid att högtalare görs av trä, spånplattor eller fiberplattor, men märken som Bang & Olufsen och Piega brukar föredra aluminiumkabinett.

Anledningen är att det går att göra högtalarna smalare och mindre om man använder aluminium. Men det betyder inte att de blir sämre om man gör dem av trä.

Åtminstone inte enligt Kurt Sceuch, Piegas chefskonstruktör.

”Med träkabinett tilltalar vi kunderna som inte skulle överväg ett aluminiumkabinett men som däremot kan acceptera ett lite större högtalarkabinett.”

Därför finns Classic-serien, som vi redan har börjat testa. Classic 60.2 testade vi i höstas, det testet kan du läsa här.

Foto: Piega
Foto: Piega

De fyra nya modellerna i Classic-serien blir betydligt billigare, men har fortfarande banddiskant. Inte Piegas egen, den blir för dyr här, utan den välkända AMT-banddiskanten som vi bland annat har sett i Elac-högtalare.

Foto: Piega
Foto: Piega

Serien innehåller också två golvhögtalare, Classic 5.0 för ungefär 18 000 kronor som är 93 cm hög, och den större Classic 7.0 som kostar 23 000 kronor och är 104 cm hög.

Foto: Piega
Foto: Piega

Kabinetten finns i svart och vit lack, och i träslaget Macassar med klarlack mot ett pristillägg på ungefär 3 000 kronor. De nya modellerna i Classic-serien är redan på väg ut till butikerna.

Foto: Piega
Foto: Piega