TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Så smids danskt ljud

Hos Dansk Skalform gör de högtalare på det hårda sättet! Hundraårigt hantverk ger nya möjligheter.

forfatter
Publicerad 2017-03-31 - 09:11

För inte så länge sedan berättade vi om den annorlunda danska högtalaren Jern 14. Det som skiljer den från den så frodigt växande skaran danska högtalartillverkare är kabinettmaterialet. Jern 14 är nämligen gjord av gjutjärn – och talet 14 är vikten i kilo.

Att snickra ihop ett kabinett av MDF-skivor kan vem som helst kan klara av, men att framställa järnhögtalare är något som inte många har resurser för. Och hur kommer man ens på tanken? För att ta reda på det åkte vi till Aars i norra Jylland, där företaget bakom Jern håller till.

Har gjutit järn i 42 år

På adressen, som ligger mitt bland åkrar och bondgårdar, letar man förgäves efter en skylt som det står Jern på. Däremot hittar man företaget Dansk Skalform som fyller ett antal industribyggnader.

Dansk Skalform är ett familjeägt järngjuteri som ända sedan 1975 har gjutit delar till maskiner av alla sorter. Fordonsindustrin tar stor plats på listan över referenser, där finns bland annat Audi, BMW, McLaren, Porsche och Rolls Royce. Så när det ska byggas riktigt rejäla motordelar till racerbilar eller fartyg går turen ofta till Danmark och Jylland.

Som krydda

Den järnsort som används i högtalarna kallas för gråjärn och kännetecknas av att vara hård, tung och resonansdöd. Det är samma legering som användes i de gjutna kanonerna under segelfartygens storhetstid. Så uppfinningen är långtifrån ny.

Järnets egenskaper bestäms av de ämnen som ingår i legeringen. I gjuteriet finns behållare med koppar, zink, mangan och molybden sida vid sida – som kryddor på en kryddhylla. Genom att tillsätta exakta kvantiteter får man de egenskaper som behövs. Precis som ett recept på en maträtt – fast här är soppan 1 450 grader varm!

Robotar för alla

Företaget har 70 anställda, plus en hel del robotar som utför det tråkiga rutinarbete snabbt och effektivt.

”Vi fick besök av fint folk som ville hjälpa oss med att modernisera fabriken med robotar. De blev ganska så förvånade när de klev in genom dörren. För de aldrig hade sett så många robotar på ett och samma ställe”, säger Søren Dissing, som tillsammans med sin bror, Peter Dissing, driver Skalform idag.

Hobby blev företag

Men hur tar man steget från motordelar till racerbilar och börjar med högtalarproduktion? På det området skiljer sig historien från majoriteten av hifi-märken. Søren Dissing varit intresserad av ljud i många år och länge lekt med tanken att använda tekniker från järnindustrin till högtalare. Han fick kontakt med ljudingenjören Ole Lund Christensen, som har konstruerat högtalare för både professionellt bruk och hemma-hifi i flera årtionden. Projektet var så intressant att Ole flyttade hela bohaget och bytte ut Köpenhamn mot Aars och blev chef för det nybildade högtalarbolaget Jern.

”Jo, det låter ju väldigt fint med VD. Men det finns bara en enda anställd ännu”, säger Ole.

Tillverkningen av Jern är i full gång och högtalarna exporteras till flera länder. Men ännu så länge är tillverkningen fortfarande liten.

Jerns första produkt är stativhögtalaren Jern 14, som vi testade nyligen. En liten (3,7 liter), men tung krabat. Talet 14 i beteckningen är som sagt vikten i kilo. Högtalaren har fått sin form efter det som ger den jämnaste frekvensgången och är dessutom helt utan parallella väggar för att undvika stående vågor. Som en extra finess har insidan ett mönster av små ”bubblor” som också förhindrar stående vågor inuti kabinettet.

När gjutformen väl är ritad i CAD-programmet spelar det i princip ingen roll om högtalaren är lådformad eller har en rund form med komplicerade detaljer på både in- och utsidan, som är fallet här. Det flytande järnet fyller hålrummet i formen lika lätt.

Subwoofer på gång

Jern 14:s svaga punkt är basen. Den pyttelilla högtalaren rullar av under 120 Hz och behöver hjälp i basregistret. Just nu har Jern ett samarbete med subwoofer-experten REL, men det är också en egen baslösning på gång.

På vår rundtur fick vi se ritningar på en klotrund subwoofer med ett 10-tums Scanspeak-baselement. Kabinettet har inbyggt stativ till Jern 14, så man får ett trevägssystem. Vad baskonstruktionen ska heta är inte bestämt ännu. Fast om den också ska få sitt namn efter vikten så blir det säkert Jern 50 eller Jern 80!

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7
<
>
Det går bokstavligt talat hett till när kabinettet till Jern 14 görs. Det glödande gråjärnet är 1450 grader när det hälls i formen. Foto: John Alex Hvidlykke
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild