Nyheter

Nya element ska få de två Excite-högtalarna att låta ännu bättre, framför allt i basen.
Annons
Annons
forfatter

De bästa Dynaudio-högtalarna tycker vi är några av de mest musikaliska som går att köpa. Vi är särskilt förtjusta i Excite- och Focus-modellerna från danskarna i Skanderborg.

Läs mer om Dynaudios billigaste högtalare

Nu utökas Excite-serien med två nya modeller, som fått lite större element och därför går djupare och spelar fylligare bas. Golvmodellen Excite X44 är den nya toppmodellen och har dubbla 20-cm Esotec+-element, givetvis med Dynaudios helgjutna magnesiumpolymer-membran (MSP).

Läs vårt test av Dynaudio Focus 600 XD

Kraftigare Esotec+-magneter och nytt kablage påstås ge ett ännu bättre och mer potent ljud. X44 är 124 cm hög men bara 22,6 cm bred och är dessutom bestyckad med Dynaudios Esotec+-diskant med 27-mm membran och ett 14-cm mellanregister. Även det med MSP-membran.

Foto: Dynaudio
Foto: Dynaudio

Det har förbättrat känsligheten som nu är 89 dB och basen sträcker sig ner till 27 Hz – lika djupt som en konsertflygel.

Fullt lika djupt går inte Excite X18, som är en större version av stativmodellen X14 men som når ner till 44 cm, att jämföras med X14:s 50 Hz. Det läs märkas tydligt i en högtalare som trots allt bara är 32 cm hög.

Läs vårt test av Dynaudio X14

Foto: Dynaudio
Foto: Dynaudio

Kompakta X18 har en 17-cm MSP-bas med samma förbättringar som toppmodellen X44: bättre internkablage, Esotec+-magneter och 27-mm Esotec+-diskant.

Excite-högtalarna finns i vitt, svart, valnöt och rosenträ.

Foto: Dynaudio
Foto: Dynaudio

Priser:
Excite 18: 13 500 kr
Excite 44: 40 000 kr