Nyheter

Det är en utmaning att bygga en trådlös digitalomvandlare men Ayre anser att de har lyckats med sin QX-5, som dessutom har en helt ny digitalprocessor.
forfatter

Den påminner om en helt vanlig förstärkare, eller kanske en förförstärkare, men Ayres nya QX-5 Twenty är en DAC med många olika anslutningar. Och så är den trådlös, så att man kan strömma musik till den.

QX-5 har sammanlagt 10 digitalingångar: ethernet, Streamlength USB, tre koaxiala BNC-ingångar, tre optiska och två balanserade 110-ohms AES/EBU-ingångar. Och så går det att plugga in USB-minnen eller hårddiskar med musik.

Strömningstjänsterna Tidal, Deezer och Spotify Connect stöds, precis som Roon-spelaren som blir allt populärare bland audiofiler. QX-5 är en av de första som är utrustad med ESS Technologies nya flaggskepps-DAC, ES9038PRO. Den sägs vara det allra bästa som går att få från ESS när det gäller linjaritet och dynamik. Ayre använder sig dessutom av sitt eget digitalfilter och ryska Morions kristalloscillator. Som påstås ha det lägsta fasbruset på marknaden.

Men det stannar inte där. Ayres trådlösa DAC har inbyggd hörlursförstärkare med flera utgångar: vanlig 3,5 mm och 6,5 mm samt dubbla 3,5-mm minijack-utgångar för balanserad anslutning.

Volymkontrollen styr både hörlursuttaget och (om man vill) linjeutgångarna på baksidan. Dessa kan dock kopplas ur så att QX-5 enbart fungerar som DAC.

Annons

Priset hamnar på 99.000 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Läs också: