SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Trådlös DAC från Ayre

Det är en utmaning att bygga en trådlös digitalomvandlare men Ayre anser att de har lyckats med sin QX-5, som dessutom har en helt ny digitalprocessor.

Den påminner om en helt vanlig förstärkare, eller kanske en förförstärkare, men Ayres nya QX-5 Twenty är en DAC med många olika anslutningar. Och så är den trådlös, så att man kan strömma musik till den.

QX-5 har sammanlagt 10 digitalingångar: ethernet, Streamlength USB, tre koaxiala BNC-ingångar, tre optiska och två balanserade 110-ohms AES/EBU-ingångar. Och så går det att plugga in USB-minnen eller hårddiskar med musik.

Strömningstjänsterna Tidal, Deezer och Spotify Connect stöds, precis som Roon-spelaren som blir allt populärare bland audiofiler. QX-5 är en av de första som är utrustad med ESS Technologies nya flaggskepps-DAC, ES9038PRO. Den sägs vara det allra bästa som går att få från ESS när det gäller linjaritet och dynamik. Ayre använder sig dessutom av sitt eget digitalfilter och ryska Morions kristalloscillator. Som påstås ha det lägsta fasbruset på marknaden.

Men det stannar inte där. Ayres trådlösa DAC har inbyggd hörlursförstärkare med flera utgångar: vanlig 3,5 mm och 6,5 mm samt dubbla 3,5-mm minijack-utgångar för balanserad anslutning.

Volymkontrollen styr både hörlursuttaget och (om man vill) linjeutgångarna på baksidan. Dessa kan dock kopplas ur så att QX-5 enbart fungerar som DAC.

Priset hamnar på 99.000 kr.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.