Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Thorens TD124 DD i superexklusiv jubileumsutgåva

Du behöver vara både snabb och ha gott om pengar för att lägga vantarna på denna mycket speciella 140-årsjubileumsmodell från Thorens.

Av / 2023-08-06 - 17:06
Thorens TD124 DD i superexklusiv jubileumsutgåva

Ingen annan hifi-tillverkare kan stoltsera med en så lång historia som Thorens. De tyska (ursprungligen schweiziska) skivspelarexperterna firar sitt 140-årsjubileum i år! Företaget tillverkade ursprungligen speldosor, och den första grammofonen med en elektrisk motor lämnade fabriken 1928.

Thorens satte verkligen sitt namn på hifi-världskartan 1957 när Thorens TD 124 introducerades. En enkel men mycket stabil direktdriven skivspelare som fortfarande är i produktion idag, 66 år senare, i nästan oförändrad form.

Thorens uppmärksammar nu jubileet med en mycket speciell utgåva av TD 124 DD som tar serien tillbaka till sina rötter.

Thorens TD 124 DD 140th Anniversary kännetecknas av en genomgående retrostil och har en superexklusiv finish. Vilket är passande för en så klassisk – och dyr – jubileumsversion.

Produktfotos Thorens_TD124_DD_Anniversary Produktfotos Thorens_TD124_DD_Anniversary Produktfotos Thorens_TD124_DD_Anniversary Produktfotos Thorens_TD124_DD_Anniversary Produktfotos Thorens_TD124_DD_Anniversary Produktfotos Thorens_TD124_DD_Anniversary
<
>
Det finns både vanliga RCA-utgångar och balanserade XLR-utgångar (Foto: Thorens).

Kabinettet är tillverkat av högglanslackerat och handpolerat trä, och skivtallriken är tillverkad av aluminium med ett 5 mm tjockt kopparskikt ovanpå. Förutom att se elegant ut är sandwichkonstruktionen utformad för att göra skivan extra resonansfri, eftersom de två materialens naturliga resonanser fasar ut varandra, enligt Thorens.

Armen är Thorens egen, den klassiska TP 124, medan pickupen kommer från danska Ortofon. Kännare kommer omedelbart att känna igen den klassiska SPU-pickupen, som är lika gammal som skivspelaren själv. Men vad man inte direkt märker är att pickupens hölje är tillverkat av bakelit. Precis som på den gamla goda tiden. Spolarna i moving coil-pickupen är tillverkade av silvertråd.

Precis som alla andra specialutgåvor kommer Thorens TD 124 DD 140th Anniversary endast att tillverkas i en mycket begränsad upplaga. Nämligen endast 140 exemplar! Det innebär att den kommer att vara praktiskt taget omöjlig att få tag på. Och den kommer förmodligen också att säljas vidare mellan samlare för betydligt högre belopp än de 11 999 EUR (ca 130 000 kr) som jubileumsmodellen säljs för.

Mer info: Thorens

Endast 140 exemplar av jubileumsmodellen kommer att tillverkas (Foto: Thorens)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Rulla till toppen