TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Svarva dina egna vinylskivor

Om du är ute efter det personliga, analoga vinylljudet har Teenage Engineering en skivskärmaskin för dig. Och den är billig!

forfatter
Publicerad 2022-10-07 - 16:43

Det är något magiskt med vinylskivor. Den taktila njutningen att ta skivan i hand och det varma, analoga ljudet.

Men varför nöja sig med att köpa vinylskivor – som för övrigt är väldigt dyra – när man kan göra egna hemma på köksbordet?

Svenska Teenage Engineering har en speciell känsla för finurliga och hippa uppfinningar. Bland annat har de återskapat Stig Carlssons klassiska OD-11 högtalare, gjort en modern transistorradio som man kan remixa på. Och de har i samarbete med IKEA skapat den hackbara högtalaren Frekvens.

Den här gången har tonårsingenjörerna gått samman med japanen Yuri Suzuki, som har gjort en skivskärmaskin för hemmabruk, kallad PO-80 Record Factory. Och för att göra det extra speciellt måste du montera den själv. Vilket dock borde vara enkelt och ska inte kräva användning av verktyg.

När maskinen är monterad ansluter du helt enkelt en analog signalkälla, placerar en av de medföljande blanka vinylskivorna på skivtallriken, sänker skärnålen och sätter igång. Så enkelt är det, enligt Teenage Engineering.

En skivskärmaskin för 150 €? Det kan du köpa från Teenage Engineering. (Foto: Teenage Enginering)

När skivan är klar kan den spelas på PO-80 med den mer normala tonarmen och pickupen. Det finns en inbyggd högtalare och analog 3,5 mm minijack-utgång. Huruvida skivorna också kan spelas på en vanlig skivspelare kan vi inte läsa oss till på webbplatsen. Men vi antar att du kan. Men för pickupens skull ska du nog låta bli.

Läs också Lekfullt IKEA-disco Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.

Precis som allt annat från Teenage Engineering är PO-80 en skivfabrik med glimten i ögat och en stilsäker känsla för det finurligt hippa. Ljudet är äkta lo-fi, men definitivt igenkännligt. Och priset är bara 150 euro (1 635 kronor). Vilket bara är en tjugondel av den enda andra skivskärmaskinen för hemmabruk som vi känner till, Phonocut.

Fem blanka vinylskivor ingår i paketet och extra skivor kostar 20 euro för fem stycken. Extra skärhuvuden kan köpas för 15 euro.

Maskinen har tidigare sålts i en upplaga gjord av den japanska leksakstillverkaren Gakken.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Coolaste skivspelaren vi har testat Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.
lbpluss
Musikstreamern som spelar allt och driver dina hörlurar FiiO R7 är en stationär musikstreamer som kan det mesta. Tack vare Android-operativsystemet.
lbpluss
Tar bort knastret från dina skivor Vinylsamlare behöver en skivtvätt. Här är två.
lbpluss
Det bästa av två världar En CD-streamer är det smartaste sättet att kombinera CD-samlingen med streaming.
Följ Ljud & Bild