Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Styr förstärkaren med telefonen

Rotel släpper en ny serie med bland annat trådlösa förstärkare.

Av / 2016-08-29 - 17:36
Styr förstärkaren med telefonen

Tillsammans med välrenommerade märken som NAD har Rotel länge varit kända som en tillverkare som är bättre än de flesta på att bygga produkter som ger mycket för pengarna. Tack vare lite finare designdetaljer har de framstått som mer påkostade än NAD – och vi har sällan kunnat klaga på byggkvaliteten eller ljudkvaliteten heller.

Läs vår test av förstärkaren RA-12. 

Därför är det glädjande att Rotel har avslöjat att de är färdiga med en hel serie nya produkter. Och tidsenligt nog är förstärkarna utrustade med både skivspelaringång och strömning.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Detta gäller dock inte den allra enklaste förstärkaren, A10, som lämnar 40 watt och har skivspelaringång men inte strömning. Den kostar cirka 5 000 kronor och ser ut så här:

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Dubblar man den summan så får man strömning och en helt annan konstruktion. A12 heter den och har större nätdel, högre effekt (60 watt), USB-port för digitala ljuskällor med upp till 24 bit/192 kHz samt Bluetooth-strömning.

Förstärkaren har flera analoga ljudingångar samt koaxial och optisk digitalingång – plus skivspelaringång. Och den går att styra med en app.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Toppmodellen A14 ser nästan likadan ut men kostar ett par tusenlappar till och lämnar 80 watt. Den har en mer påkostad DAC som stöder signalbehandling ända upp till 32 bit/768 kHz. Och klarar DSD-filer.

Det gör inte CD-spelaren CD13. Den är en naturlig partner till förstärkarna och passar alla som har kvar sin CD-samling. Den har dock ingen digitalingång, utan är i stället byggd för att låta så bra som möjligt med CD-skivor – precis som Rotels spelare gjort i åratal. Ända sedan de släppte sin första, RCD-855, för så länge sedan som 1989.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Rotel passar på och släpper två radiodelar med FM och DAB också. T11 heter den enklaste som kostar cirka 5 000 kronor. Den mer påkostade T14 har trådlös strömning med DTS Play-Fi-teknik och app-styrning av tjänsterna Spotify, Pandora, Tidal, Rhapsody, Amazon Music och Deezer.

Rena rama strömningsboxen alltså, för alla som tycker att radio är så viktigt att de vill betala för att få maximalt välljud.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Rotel räknar med att de nya komponenterna dyker upp i svenska butiker i oktober.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt streamingförstärkare

Förstärkaren som "ingen" har råd med

AirPlay: Lossless, sedan lossy, sedan lossless igen

Du kanske behöver en sådan

Får efterlängtade funktioner

Nytt rekord i antal högtalare

Ny pickup-generation från Rega

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Rulla till toppen