Search
Generic filters

Styr förstärkaren med telefonen

Rotel släpper en ny serie med bland annat trådlösa förstärkare.

Tillsammans med välrenommerade märken som NAD har Rotel länge varit kända som en tillverkare som är bättre än de flesta på att bygga produkter som ger mycket för pengarna. Tack vare lite finare designdetaljer har de framstått som mer påkostade än NAD – och vi har sällan kunnat klaga på byggkvaliteten eller ljudkvaliteten heller.

Läs vår test av förstärkaren RA-12. 

Därför är det glädjande att Rotel har avslöjat att de är färdiga med en hel serie nya produkter. Och tidsenligt nog är förstärkarna utrustade med både skivspelaringång och strömning.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Detta gäller dock inte den allra enklaste förstärkaren, A10, som lämnar 40 watt och har skivspelaringång men inte strömning. Den kostar cirka 5 000 kronor och ser ut så här:

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Dubblar man den summan så får man strömning och en helt annan konstruktion. A12 heter den och har större nätdel, högre effekt (60 watt), USB-port för digitala ljuskällor med upp till 24 bit/192 kHz samt Bluetooth-strömning.

Förstärkaren har flera analoga ljudingångar samt koaxial och optisk digitalingång – plus skivspelaringång. Och den går att styra med en app.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Toppmodellen A14 ser nästan likadan ut men kostar ett par tusenlappar till och lämnar 80 watt. Den har en mer påkostad DAC som stöder signalbehandling ända upp till 32 bit/768 kHz. Och klarar DSD-filer.

Det gör inte CD-spelaren CD13. Den är en naturlig partner till förstärkarna och passar alla som har kvar sin CD-samling. Den har dock ingen digitalingång, utan är i stället byggd för att låta så bra som möjligt med CD-skivor – precis som Rotels spelare gjort i åratal. Ända sedan de släppte sin första, RCD-855, för så länge sedan som 1989.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Rotel passar på och släpper två radiodelar med FM och DAB också. T11 heter den enklaste som kostar cirka 5 000 kronor. Den mer påkostade T14 har trådlös strömning med DTS Play-Fi-teknik och app-styrning av tjänsterna Spotify, Pandora, Tidal, Rhapsody, Amazon Music och Deezer.

Rena rama strömningsboxen alltså, för alla som tycker att radio är så viktigt att de vill betala för att få maximalt välljud.

Foto: Rotel
Foto: Rotel

Rotel räknar med att de nya komponenterna dyker upp i svenska butiker i oktober.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Pro-Ject X2

  Riktpris: 12000 kr Analog vinlylvinnare

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.