Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sound Burger är tillbaka

Audio Technicas bärbara skivspelare, Sound Burger, tillverkas igen. Men bara i begränsat antal.

Skrivet av / 2022-11-03 - 16:24
Sound Burger är tillbaka

Sonys Walkman gjorde 80-talets musik bärbar. Men seriösa musikälskare kunde naturligtvis inte nöja sig med kassettband. Audio Technicas Sound Burger gjorde skivspelaren bärbar 1983. Och nu, 39 år senare, kan den köpas igen. Om du är snabb.

Sound Burger var för LP-skivor vad Walkman var för kassettband. (Foto: Audio Technica)

Audio Technica är mest kända för sina pickuper och firar sitt 60-årsjubileum genom att sätta den roliga lilla skivspelaren i produktion igen. För de som inte kommer ihåg modellen (eller är för unga) är detta en smal elektronikburk på 29 x 10 x 7 cm och en vikt på 900 gram. Så inte precis i fickformat – men det ansågs vara bärbart då!

I vilket fall som helst är det vinylskivorna som sätter gränsen för bärbarhet, eftersom de är lika stora och tunga som alltid. Och känsliga! Det mesta av skivan sticker ut ur spelaren medan musiken spelas – utsatt för damm, gravitation och elementens raseri.

Det mesta av skivan svävar fritt när man spelar. (Foto: Audio Technica)

När man ska spela en vinylskiva öppnar man locket, lägger på skivan och fäller ner locket som tar tag i skivan som en tång. Det finns en inbyggd högtalare, och Sound Burger körs på batterier, så att du kan spela dina skivor var som helst. Den nya versionen har dock moderniserats med Bluetooth, så man kan skicka ljudet trådlöst till hörlurar eller till stereon. Det finns också en 3,5 mm minijack-utgång för riktig analog anslutning.

Skivspelaren öppnas som ett våffeljärn när du ska spela vinylskivor. Under transporten parkeras tonarmen inuti spelaren. (Foto: Ljud Technica)

Den lilla skivspelaren är rolig och 80-tals ikonisk, men förvänta dig inte high-end ljud. Och om du vill ha det bara för coolhets-faktorn gäller det att vara snabb. Den tillverkas nämligen bara i 7 000 exemplar, alla i samma retroröda plastfinish. Priset är 199 dollar, så räkna med ett pris runt 2 200 kronor om den kommer nära våra breddgrader.

Audio Technica

NAD firar 50 år med retroförstärkare

NAD C 3050 LE ser retro ut men är proppfull av toppmodern teknik. Inklusive MQA, tvåvägs Bluetooth, AirPlay 2 och Dirac rumskorrigering.

Läs mer
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen