TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Slutet för Hegels bästa DAC

Hegels bästa DAC, HD30, har fallit offer för bristen på halvledare. Den går ur produktion, och någon direkt ersättare finns inte.

forfatter
Publicerad 2021-08-24 - 10:30

Det känns inte så, men det har gått sex år sedan vi hörde Hegels allra bästa DAC för första gången: highend-omvandlaren HD30. Och även om sex år är länge i elektronikvärlden så kan den strömma musik via både AirPlay och UPnP.

DACen har en upplösning på 24 bit/192 kHz och även om vi brukar se högre siffror än så för dagens digitalomvandlare så har HD30 en musikalitet och dynamisk upplösning som få andra.

Men tiden skonar ingen, inte ens Hegel HD30.

Läs också Hegel HD30 Hegels bästa digitalomvandlare hittills är en uppenbarelse, värdig highend-klassen.

– Det har krävts mycket för att hålla igång produktionen i dessa tider. Men nu kan vi äntligen börja jobba med nya saker igen, säger Anders Ertzeid, marknadschef på Hegel Music System.

H160 lanserades 2014 och var Hegels första förstärkare med AirPlay-strömning. 2015 utsåg vi den till Årets bästa förstärkare. Foto: Hegel

Nya Hegel-produkter på horisonten

Nya saker, alltså. Exakt vad nyheterna är vill inte Hegel avslöja ännu, men det blir knappast någon direkt efterträdare till HD30, enligt Ertzeid.

Och det är kanske inte så konstigt. Vi ser ju att marknaden för digitala källor gradvis har gått från renodlade DACar till strömning – och allra helst allt-i-ett-förstärkare som har både strömning och DAC inbyggt. Vilket Hegel var tidigt ute med, redan 2014 när de släppte den integrerade H160 med AirPlay.

Hegel P30
Hegel P30 är en briljant, helt analog förförstärkare i highend-klassen. Men är det dags för en ny variant, med inbyggd DAC och strömning – och kanske en hörlursförstärkare? Foto: Hegel

Det är kanske bättre att Hegel gör en ny highend-förförstärkare med både DAC och gärna en hörlursförstärkare. Allra helst med balanserat hörlursuttag. Och om vi ändå får önska oss saker så varför inte AirPlay och Chromecast inbyggt? Och så måste den naturligtvis vara Roon Ready-klassad.

Den som lever får se.

hegel.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Audio-Technica firar 60 med AT-ART20 Mycket speciell Moving Coil pickup
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend