Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Seriös Highend från Yamaha

Yamaha har rullat ut en riktigt seriös förstärkarkombination och en gedigen skivspelare som verkligen sätter dem på highend-kartan igen.

Av / 2018-08-30 - 11:12
Seriös Highend från Yamaha

När vi först hörde talas om utvecklingen av NS-5000, de första highend-högtalarna från Yamaha på 40 år, hoppades vi att det skulle vara på allvar. Nu kan vi andas ut.

För Yamaha har rullat ut en riktigt seriös förstärkarkombination och en gedigen skivspelare som verkligen sätter dem på highend-kartan igen.

Hittills består highend-serien av högtalarna NS-5000, skivspelaren GT-5000, förförstärkaren C-5000 och effektförstärkaren M-5000.

Ingen CD-spelare, DAC eller nätverksspelare har presenterats – ännu – så de som väntar på en CD-5000 eller liknande får ha tålamod.

 

(Foto: Yamaha)

C-50000

Förförstärkaren är en helt analog. Ingen DAC eller USB-anslutning alls, detta är en renodlat analog förstärkare med balanserade och obalanserade ingångar samt en påkostad skivspelaringång.

Det är konstruerad av två symmetriska monokretsar med var sin nätdel och en balanserad kretskonstruktion med låg impedans.

(Foto: Yamaha)

Den ser oförskämt läcker ut, både på utsidan och insidan. Koppar används för skärmning och jordning, och på utsidan finns bland annat en omkopplare för anpassning till pickup, bas- och diskantkontroll (jodå), hörlursuttag och utgångsväljare.

C-5000 väger nästan 20 kilo. På riktigt.

(Foto: Yamaha)

M-5000

De två VU-mätarna på M-5000 passar verkligen retrodesignen. De lyser under ett 7 mm tjockt Asahi-glas. Effektförstärkaren pumpar ut 2 x 100 watt i 8 ohm och 2 x 200 watt i 4 ohm.

Vikten är 26,9 kilo och även här är kretskonstruktionen balanserad.

(Foto: Yamaha)

Nätdelen är kopplad till både den positiva och negativa sidan av signalen till utgångssteget, i stället för den konventionella konstruktionen där den negativa polen är ansluten till jord. Yamaha anser att den flytande kopplingen avlägsnar små förändringar i spänningen och dämpar brus bättre.

(Foto: Yamaha)

Förstärkaren är konstruerad för att dämpa vibrationer som kan påverka ljudet. Transformatorn är fastskruvad i en 3 mm tjock mässingsplatta, och både den och kondensatorbatteriet – och kylflänsarna – är mekaniskt separerade från kretskortet för att dämpa vibrationer.

På flera ställer används skruvar av mässing i stället för lödtenn, eftersom Yamaha anser att det ger bättre mekanisk koppling.

(Foto: Yamaha)

På baksidan sitter alla anslutningar och massiva skruvterminaler för högtalarkablarna.

GT-5000

För länge sedan döpte Yamaha sina bästa skivspelare för Gigantic och Tremendous, därifrån kommer beteckningen GT-5000. Och den är verkligen enorm.

(Foto: Yamaha)

Vikten är 26,5 kilo och måtten är 54 cm på bredden, 25,6 cm på höjden och 41 cm på djupet.

Den är gjord från scratch, som det brukar heta, och har en massiv bas som ger stöd åt en remdriven innertallrik av mässing och en 5 kg tung och 35 cm stor yttre skivtallrik av aluminium.

Den höga vikten underlättar naturligtvis för dämpning av vibrationer, vilket är viktigt om en skivspelare ska låta bra.

(Foto: Yamaha)

GT-5000 har en relativt kort tonarm (22,3 cm) som påstås kunna tåla pickuper på upp till 36 gram.

Yamaha hävdar att hastighetsvariationen är mindre än ±0,1 %. Det går att fintrimma hastigheten med ±1,5 %.

(Foto: Yamaha)

På baksidan finns balanserade utgångar, men ingen fast signalkabel. Man kan med andra ord välja vilka kablar man vill.

(Foto: Yamaha)

Priser och tillgänglighet har inte Yamaha sagt någonting om, det enda vi vet är att highend-modellerna släpps i början av 2019.

(Foto: Yamaha)

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen