Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rotel Michi är tillbaka

Michi-serien återuppstår – och vi kan knappt bärga oss!

Av / 2019-11-13 - 16:07
Rotel Michi är tillbaka

Japansk highend har ofta hamnat i skuggan av amerikansk och europeisk elektronik. Helt oförtjänt, tycker vi. Hifi från Accuphase, Air Tight, Luxman, Yamaha och Nakamichi låg nämligen inte långt efter sina västerländska rivalers highend-produkter. Tvärtom.

Även Rotel kan nämnas i det här sammanhanget, för även om det inte är allmänt känt bland dagens hifi-intresserade så har de ett förflutet som highend-märke. Hela vägen tillbaka till 70-talet.

På senare tid är de mer kända för sina hemmareceivrar och fina integrerade förstärkare i premiumklassen. Men det har inte gått ner än 20 år sedan de ägnade sig åt seriös highend.

Michi-serien bestod av två effektförstärkare, två förförstärkare, en CD-spelare och ett phono-steg. I den här gamla annonsen finns tre av dem:

Nu har Rotel äntligen bestämt sig för att återuppliva Michi-serien, och till att börja med handlar det om en förförstärkare, en stereoeffektförstärkare och ett monosteg.

Michi-serien lanseras nu i november och på den här bilden syns förförstärkaren Michi P5 och två Michi M8 tillsammans med ett par B&W 800 D3:

Rotel har ägnat mer än tre år åt att utveckla Michi-serien, och mycket av den tiden har tillbringats i lyssningsrummet för att hitta de absolut bästa komponenterna.

Bland annat är de nya 2200 VoltAmp-transformatorerna framtagna av Rotel, kondensatorerna med sammanlagd kapacitet på 188 000uF och de 32 utgångstransistorerna är noga utvalada efter otaliga timmars lyssnande.

Förförstärkaren P5 har både digitala och analoga ingångar – både balanserade och obalanserade – samt inbyggt phono-steg för MM- och MC-pickuper. Samt Bluetooth aptX för de som föredrar att strömma musiken.

Digitalomvandlaren bygger på två 32-bitars AKM-chip och den analoga kretsen är byggd som en klass-A-konstruktion för att minimera förvrängning och maximera brusdämpning.

DAC-delen i Michi P5 stöder även MQA-ljudfiler (Master Quality Authenticated) som vi bland annat strömmar från Tidal Masters.

De två effektförstärkarna är klass AB-konstruktioner med generösa 500 watts effekt i S5-stereosteget och svindlande 1080 watt i M8-monosteget. Förstärkarna lämnar i 800 respektive 1800 watt i 4 ohm, vilket vittnar om massiva strömresurser.

Michi-sortimentet ska gå att beställa i slutet av november.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen