Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Retro med förbättringar

LEAK Stereo 230 är en engelsk retroförstärkare med modernt innanmäte.

Av / 2022-12-25 - 09:00
Retro med förbättringar

Om du vill ha klassisk engelsk hifi-stil som inte tömmer hela pensionskontot är LEAK Audio ett av de bättre alternativen. Företagets hifi-komponenter i valnötskabinett ser ut som om de är byggda på 1960-talet. Vilket inte är helt fel, eftersom företaget för några år sedan återuppstod efter ett fyra decennier långt uppehåll och tog vid där de slutade.

Den första modellen som nya LEAK gjorde var förstärkaren Stereo 130. Nu höjer de insatsen och modellnumret avsevärt med förstärkaren Stereo 230, som liknar sin föregångare på pricken, men med högre effekt och förbättrad elektronik.

Valnöt och vit front – då kan det knappast bli mer retro. LEAK Stereo 230 liknar den ursprungliga Stereo 30 från 1963. (Foto: LEAK)

LEAK Stereo 230 har en uteffekt på 2 x 75 W på 8 ohm (i motsats till 2 x 45 i Stereo 130), och även om informationen fortfarande är knapp, förväntar vi oss att det även den här gången handlar om ett traditionellt klass A/B utgångssteg. Digitaldelen ska också vara förbättrad med en Sabre ESS-omvandlare som klarar upp till 768 kHz/32-bits upplösning. Som även avkodar MQA-filer från Tidal.

Naturligtvis har en förstärkare med ett sådant klassiskt utseende också ingång för skivspelare. Men bara med MM-pickuper.

Det finns ett bra urval av analoga och digitala ingångar på LEAK Stereo 230. Även skivspelare. Och HDMI. (Foto: LEAK)

Vi har inget svenskt pris på LEAK Stereo 230, men med ett engelskt pris på 1 249 pund med valnötsfinish kommer det förmodligen att motsvara uppåt 16 000 kronor när den landar här i början av 2023. Du kan också köpa en version i ett metallhölje som är lite billigare. Men det skulle vara en besparing man skulle ångra långt efter att priset glömts bort.

LEAK säljs i Sverige av HiFi-Freaks.

Dubbelt hifi-nytt från Leak

70 år senare är Leak tillbaka, med två produkter i charmig retrodesign.

Läs mer
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen