TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Retro med förbättringar

LEAK Stereo 230 är en engelsk retroförstärkare med modernt innanmäte.

forfatter
Publicerad 2022-12-25 - 09:00

Om du vill ha klassisk engelsk hifi-stil som inte tömmer hela pensionskontot är LEAK Audio ett av de bättre alternativen. Företagets hifi-komponenter i valnötskabinett ser ut som om de är byggda på 1960-talet. Vilket inte är helt fel, eftersom företaget för några år sedan återuppstod efter ett fyra decennier långt uppehåll och tog vid där de slutade.

Den första modellen som nya LEAK gjorde var förstärkaren Stereo 130. Nu höjer de insatsen och modellnumret avsevärt med förstärkaren Stereo 230, som liknar sin föregångare på pricken, men med högre effekt och förbättrad elektronik.

Valnöt och vit front – då kan det knappast bli mer retro. LEAK Stereo 230 liknar den ursprungliga Stereo 30 från 1963. (Foto: LEAK)

LEAK Stereo 230 har en uteffekt på 2 x 75 W på 8 ohm (i motsats till 2 x 45 i Stereo 130), och även om informationen fortfarande är knapp, förväntar vi oss att det även den här gången handlar om ett traditionellt klass A/B utgångssteg. Digitaldelen ska också vara förbättrad med en Sabre ESS-omvandlare som klarar upp till 768 kHz/32-bits upplösning. Som även avkodar MQA-filer från Tidal.

Naturligtvis har en förstärkare med ett sådant klassiskt utseende också ingång för skivspelare. Men bara med MM-pickuper.

Det finns ett bra urval av analoga och digitala ingångar på LEAK Stereo 230. Även skivspelare. Och HDMI. (Foto: LEAK)

Vi har inget svenskt pris på LEAK Stereo 230, men med ett engelskt pris på 1 249 pund med valnötsfinish kommer det förmodligen att motsvara uppåt 16 000 kronor när den landar här i början av 2023. Du kan också köpa en version i ett metallhölje som är lite billigare. Men det skulle vara en besparing man skulle ångra långt efter att priset glömts bort.

LEAK säljs i Sverige av HiFi-Freaks.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Dubbelt hifi-nytt från Leak

Engelska Leak återuppstår

70 år senare är Leak tillbaka, med två produkter i charmig retrodesign.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Retroförstärkare för samlare NAD C 3050 LE är en nästan perfekt replika av förstärkaren som definierade NAD-designen. Men är det bara nytt vin på gamla flaskor?
De bästa nätverksspelarna Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.
Följ Ljud & Bild