Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Pro-ject Debut Carbon blir ännu bättre

Den här skivspelaren kostar ingen förmögenhet men utlovar ett bättre ljud.

Av / 2020-08-19 - 12:39
Pro-ject Debut Carbon blir ännu bättre

I den absoluta budgetklassen, alltså under 3 000 kronor, finns det knappt några skivspelare som låter särskilt bra. Oftast beror det på lite sämre byggkvalitet, dålig pickup och brist på isolering mot resonanser och vibrationer.

Lägger man lite mer pengar blir det genast mycket bättre isolering och ljud, vilket vi märkte tydligt när vi testade budgetvänliga skivspelare senast.

Vi har testat många skivspelare i alla prisklasser, och snart testar vi Pro-Jects nya Debut Carbon Evo. Som namnet antyder är det en vidareutveckling av den ursprungliga Debut-modellen, som vi testade för så länge sedan som 2012.

Den nya versionen finns i flera färger och i valnötsfaner, och har Pro-Jects dämpade TPE-skivtallrik som väger 1,7 kg, tre justerbara fötter i metall och en tonarm som är överdragen av kolfiber för att vara styv utan att massan ökas för mycket.

Motorupphängningen är förbättrad och ska dämpa vibrationerna ännu bättre än tidigare samt ge en mer stabil rotationshastighet – som styrs elektroniskt med en strömbrytare för 33 och 45 varv.

Pro-Ject Debut Carbon Evo säljs med en förmonterad Ortofon 2M Red MM-pickup, som är ett bra snäpp upp i ljudkvalitet mot vad som är vanligt i den här prisklassen.

Skivspelaren kommer i höst och förväntas kosta 500 euro, alltså lite drygt 5 000 kronor. Då ingår en separat signalkabel med guldpläterade RCA-kontakter.

Närmaste konkurrenterna i samma klass är Reloop Turn3 och NAD C558.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen