TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Ny Utopia-högtalare från Focal

Ett nytt tillskott till Focals High End-serie har sett dagens ljus. Viva Utopia är en smart högtalare som kan användas på egen hand eller som center- eller bakhögtalare.

forfatter
Publicerad 2010-10-11 - 07:34

Franska Focal är verkligen seriösa! Ambitionen har varit att skapa den ultimata komponenten till flerkanalsanläggningar, samtidigt som den ska matcha de övriga modellerna i Utopia-serien rent klangmässigt. Det handlar alltså om High End av högsta klass, vilket också syns på prislappen.

Kraven har varit samma tonala balans som en fullregisterhögtalare värdig Utopia-namnet. Dynamiken måste vara extrem för att Viva ska orka hänga med de övriga modellerna, och alla egenskaper ska få plats i ett kabinett som är tillräckligt litet för att kunna användas som fristående centerhögtalare.

8 tum
Viva har två 8-tums baselement. Focal har beslutat sig för att mindre element än så inte skulle orka ge en tillräckligt djup bas, och större skulle ha gjort kabinettet för stort. Storleken var ändå ett bekymmer eftersom Utopia-tekniken bygger på att varje element ska sitta i en egen kammare för att de inte ska påverka varandra. Att ge två 8-tumsbasar, ett 6,5-tums mellanregister och en 1,25-tums berylliumdiskant var sitt kabinett skulle dock ha gjort Viva alldeles för stor (ungefär samma storlek som Scala Utopia). Lösningen blev att låta de två baselementen utnyttja en del av mellanregistrets volym via en ”Flared Midrange Load” som har två ventiler för tryckutjämning. Trots detta är Viva ingen liten pjäs, vikten är svindlande 57 kilo.

Front, center och bak
Viva Utopia är gjord för att kunna fungera som front-, center- och bakhögtalare. Spridningen är optimal om högtalaren står på högkant, så just till centerkanalen finns en särskild version som heter Viva Center Utopia.

Priset är 99 000 kronor. Per styck.

www.plaudio.com

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Onkyo lever! När japanska Onkyo förklarade sig döda var det inte helt sant. Varumärket lever vidare i amerikanska händer.
Tangent-förstärkarkombination har premiär på München-mässan Danska Tangent har gjort ett diskret förstärkarsystem. Men både storleken och priset är mindre än förväntat.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
De tio bästa highend-förstärkarna just nu. Här är de tio bästa highend-förstärkarna just nu.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
CD-spelare med rör CD-spelaren McIntosh MCD12000 har rör i signalvägen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend