TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Ny förstärkarserie från Aavik

Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.

forfatter
Publicerad 2022-11-24 - 14:46

Audio Group Danmark är en ganska ny hifi-företagsgrupp, men helt klart en som vi borde hålla koll på.

Ett av bolagen i gruppen är Aavik som tillverkar förstärkare i den tyngre änden av skalan. Och de har precis höjt ambitionen och prisnivån ett snäpp till.

Detta med en ny förstärkarserie kallad 880. Serien består av I-880, som är en integrerad förstärkare, förförstärkaren C-880 och P-880 som är en effektförstärkare.

Det är än så länge sparsamt med hårda tekniska data i pressmaterialet, och 880-serien finns inte heller på företagets hemsida ännu. Det framgår dock av pressmaterialet att effektdelen ska leverera 2 x 200 watt i ren klass A. Märk väl ”samtidigt som man inte använder mer effekt än nödvändigt”. Om det låter sig göras i praktiken är vi spända på att se, eftersom klass A-drift vanligtvis innebär att det används full effekt hela tiden.

Andra okonventionella tekniska lösningar Aavik berättar för oss om i pressmaterialet är en analog rumskorrigering inbyggd i I-880 och C-880 i form av ett filter. Det ska avlägsna frekvenspucklar i basområdet och ”anpassa ljudet till rummets storlek.” Förstärkarna har också en analogt filtrerad utgång till subwoofern.

Aavik använder något de kallar ”Aktiva Teslaspolar” i sina förstärkare. (Foto: Aavik)

Aavik arbetar med något de kallar ”Active Tesla Coils”, där parvis tvinnade spolar lägger till analog dithering med hjälp av motfassignaler, vilket ska förstärka musiksignalen och eliminera bakgrundsbrus. Enligt Aavik.

Läs också Gryphon Diablo 300 Din själ kommer att lämna kroppen och hänge sig åt musik när den möter mörkrets furste.

Designspråket för den nya förstärkarserien är tydligt. Och det finns en välkänd anledning till detta. Det är nämligen Flemming Erik Rasmussen som har ansvarat för den estetiska utformningen av produkterna, medan Michael Børresen står bakom elektroniken. Om namnet Flemming Rasmussen verkar bekant beror det på att han är grundare och tidigare ägare av Gryphon.

De rena linjerna beror på Flemming Erik Rasmussen. Kylflänsen verkar dock lite klen för en förstärkare som ska avge 2 x 200 watt i klass A. (Foto: Aavik)

Aavik I-880 är tillgänglig nu, medan C-880 och P-880 ska vara klara i januari. Priset är detsamma för de tre förstärkarna: 67 000 euro. Med andra ord runt tre kvarts miljoner kronor. Styck.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Budgetvänliga förstärkare med Bluetooth En enkel och en avancerad integrerad förstärkare.
Följ Ljud & Bild