Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny förstärkarserie från Aavik

Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.

Av / 2022-11-24 - 14:46
Ny förstärkarserie från Aavik

Audio Group Danmark är en ganska ny hifi-företagsgrupp, men helt klart en som vi borde hålla koll på.

Ett av bolagen i gruppen är Aavik som tillverkar förstärkare i den tyngre änden av skalan. Och de har precis höjt ambitionen och prisnivån ett snäpp till.

Detta med en ny förstärkarserie kallad 880. Serien består av I-880, som är en integrerad förstärkare, förförstärkaren C-880 och P-880 som är en effektförstärkare.

Det är än så länge sparsamt med hårda tekniska data i pressmaterialet, och 880-serien finns inte heller på företagets hemsida ännu. Det framgår dock av pressmaterialet att effektdelen ska leverera 2 x 200 watt i ren klass A. Märk väl “samtidigt som man inte använder mer effekt än nödvändigt”. Om det låter sig göras i praktiken är vi spända på att se, eftersom klass A-drift vanligtvis innebär att det används full effekt hela tiden.

Andra okonventionella tekniska lösningar Aavik berättar för oss om i pressmaterialet är en analog rumskorrigering inbyggd i I-880 och C-880 i form av ett filter. Det ska avlägsna frekvenspucklar i basområdet och “anpassa ljudet till rummets storlek.” Förstärkarna har också en analogt filtrerad utgång till subwoofern.

Aavik använder något de kallar “Aktiva Teslaspolar” i sina förstärkare. (Foto: Aavik)

Aavik arbetar med något de kallar “Active Tesla Coils”, där parvis tvinnade spolar lägger till analog dithering med hjälp av motfassignaler, vilket ska förstärka musiksignalen och eliminera bakgrundsbrus. Enligt Aavik.

Läs också Gryphon Diablo 300 Din själ kommer att lämna kroppen och hänge sig åt musik när den möter mörkrets furste.

Designspråket för den nya förstärkarserien är tydligt. Och det finns en välkänd anledning till detta. Det är nämligen Flemming Erik Rasmussen som har ansvarat för den estetiska utformningen av produkterna, medan Michael Børresen står bakom elektroniken. Om namnet Flemming Rasmussen verkar bekant beror det på att han är grundare och tidigare ägare av Gryphon.

De rena linjerna beror på Flemming Erik Rasmussen. Kylflänsen verkar dock lite klen för en förstärkare som ska avge 2 x 200 watt i klass A. (Foto: Aavik)

Aavik I-880 är tillgänglig nu, medan C-880 och P-880 ska vara klara i januari. Priset är detsamma för de tre förstärkarna: 67 000 euro. Med andra ord runt tre kvarts miljoner kronor. Styck.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen