Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Naim menar allvar med nya Classic 300

Med nya Classic 300 lovar Naim att ta allt vi älskade med 200-serien till en ny nivå.

Skrivet av / 2023-06-12 - 18:49
Naim menar allvar med nya Classic 300

Vi älskade Naims New Classic 200-serie, så mycket att recensenten nästan började gråta när produkterna måste returneras. Bakom kulisserna har Naims ingenjörer, ledda av Steve Selle, jobbat för att ta saker till en ny nivå med Classic 300.

Den nya serien består av en high-end musikstreamer, förförstärkare och mono-effektförstärkare. Dessutom får vi en skivspelar-förstärkare, som också kan uppgraderas med helt egen strömförsörjning. Så vi får inte glömma strömförsörjningen NPX 300, som vi redan har testat i samband med 200-serien.

Totalt finns nu fem produkter i serien, och vill man ha alla blir det sex. Eftersom du behöver två effektförstärkare.

Naim NSS-333-Front-angle
Naim NSS 333. Foto: Naim

New Classic NSS 333 – high-end musikströmmare

NSS 333 är Naims nyaste high-end musikstreamer i New Classic-serien. Med både balanserade XLR-, RCA- och DIN-utgångar är den kompatibel med alla äldre NAIM-förstärkare, men även förstärkare från andra tillverkare. NSS 333 kan uppgraderas med NPX 300 PSU, som då uppgraderar både digital- och analogdelen med separata multipinkablar.

Enbart strömförsörjningen kostar skjortan, och det kan tyckas konstigt att den skulle hjälpa upp ljudet. Men det var precis vad det gjorde när vi testade det med NSC 222-förförstärkaren, som också har inbyggd streaming.

Helt ny DAC

NSS 333 använder Naims eget högteknologiska filtersystem, som tar bort pre-ringing för maximal upplösning och bästa möjliga impulsrespons. Systemet fungerar som vi är vana vid, med 40-bit flyttal, för äkta 24-bitars precision och använder 16-gångers oversampling. Masterklockan får ensam bestämma dataflödet, för minimal jitter. Elektroniskt brus som uppstår när DSP ”snäpper på strömförsörjningen” för varje beräkning den gör (så kallat aritmetiskt brus), hävdar Naim att ha arbetat hårt för att minska.

Burr-Brown-chipset används, med filterkomponenter i frigolit efter DAC:en för minimal elektrisk absorption. Detta ska ge en säkrare elektrisk miljö runt signalen under den kritiska omvandlingsprocessen från digital till analog. Naim använder också sina egna diskreta spänningsregulatorer internt, i ljudkvalitetens namn.

Läs också Naim New Classic: Bland det bästa vi har hört Musikälskare som bara MÅSTE ha det bästa ljudet, men samtidigt vill ha det ultimata inom användarvänlighet, kan bara börja spara.

Balanserad XLR

Det är ganska nytt att Naim utrustar produkter med balanserad XLR utöver RCA och sin egen DIN-kontakt. De använder då en så kallad impedansbalanserad design, som de menar har ljudmässiga fördelar jämfört med äkta balanserad drift.

NP800 strömningsmodul med alla tjänster

I hjärtat av NSS 333 sitter Naims egen NP800-strömningsmodul. Den buffrar hela fem minuters musik i minnet, som rensas från jitter och annan digital förvrängning. NSS 333 stöder Tidal, Spotify Connect, Qobuz, UPnP och Roon. Chromecast, AirPlay 2 och även Bluetooth. Internetradio har den också, så här finns det musik så det räcker!

Allt styrs med Naims egen app, men det följer också med en fjärrkontroll som använder Zigbee. NSS 333 kan vara en del av ett flerzonssystem med Naims egna Mu-so- eller Qb 2nd Gen zon-högtalare.

Ytterligare digitala ingångar med koaxial, BNC och optisk gör den enkel att ansluta till andra enheter som CD-spelare, Apple TV och smarta TV-apparater.

Uppgradera med extern strömförsörjning

Om du vill uppgradera NSS 333 kan detta göras med den externa strömförsörjningen NPX 300. Som ger dedikerad ström till de digitala och analoga kretsarna med 8 diskreta regulatorkretsar och en stor och snabb powerbank.

Naim NAC-332-Front-angle
Naim NAC 332. Foto: Naim

New Classic NAC 332 – high-end analog förförstärkare

Med nya NAC 332 hämtar Naim teknik från sin dyraste förförstärkare för att skapa en av de bästa analoga förförstärkarna någonsin. Målet har varit att skapa en så musikalisk förförstärkare som möjligt, som kan stå på egna ben med egen strömförsörjning, men som naturligtvis också kan uppgraderas med den tidigare nämnda NPX 300 PSU.

NAC 332 har både balanserade XLR- och obalanserade RCA-utgångar. Den ger också ström till Naims nya externa skivspelarförstärkare NVC TT via en speciell kontakt.

Volymkontrollen är analog men digitalt styrd. Fasta motstånd ska ge perfekt kanalbalans och reglera ljudnivån med hög precision.

Förstärkaren har också en inbyggd hörlursförstärkare, liknande den i Uniti Atom HE, bara utan balanserad utgång.

Naim NAP-350-Front-Up
Naim NAP 350. Foto: Naim

New Classic NAP 350 – mono-effektförstärkare

Med Naim NAP 350 har Naim hämtat idén från sin egen NAP 135 monoförstärkare. En förstärkare som på 80-talet ofta användes i fyr- eller sextal, tillsammans med aktiva delningsfilter. Om du tänker göra detsamma med NAP 350, var beredd att hosta upp seriösa summor, eftersom de kostar 14 000 euro per par! Då får du 175 watt per förstärkare, och dessutom 1,7 kilowatt peak-effekt – vilket är svindlande kraftfullt! Faktum är att NAP 350 är den mest kraftfulla Classic Line-förstärkaren någonsin.

Fullbalanserad och fullreglerad

Nya NAP 350 är fullbalanserad och utformad som en monoförstärkare med ännu större strömförsörjning än i nya NAP 250. Den är fullreglerad med patenterade diskreta regulatorer och körs i ren klass AB.

Naim använder åtta 009-transistorer hämtade från Naim Statement-förstärkarna, vilket är en dubblering i antal per kanal mot nya NAP 250. Resultatet, enligt importören, är ”ett exceptionellt kraftfullt men tyst high-end monoblock, som i praktiken driver allt du kastar på det.”

Naim NVC_TT_front
Naim NVC TT. Foto: Naim

New Classic NVC TT – MM/MC skivspelarförstärkare

NVC TT lanserades ursprungligen som en del av Limited Edition skivspelarpaketet Solstice. Nu kan du äntligen köpa den löst.

NVC TT är den första skivspelarförstärkaren med Naims diskreta regulatorteknik. Med klass A-förstärkning och exakta filterkretsar är NVC TT ”extremt brusfri och levererar otroligt låg förvrängning”. MM- och MC-delarna är helt åtskilda med egna förstärkarkretsar och med 16 val för motstånd och kapacitans. Då har man totalt 256 olika inställningar för MC-pickuper.

NVC TT kan drivas direkt med ström från både NAC 332 och NSC 222. Om dessa förförstärkare uppgraderas med extern strömförsörjning sker också en ytterligare förbättring av strömmen till NVC TT, men Naim har också gjort sin egen separata strömförsörjning för NVC TT, kallad NPX TT. Som ska ta ljudet från skivspelaren till nya höjder.

Det är också nödvändigt att ha NPX TT om du ska använda skivspelaren tillsammans med andra förstärkare än NAC 332 eller NSC 222.

Naim New Classic 300: Pris och tillgänglighet

De nya produkterna i New Classic 300-serien förväntas komma i butik i oktober. Prissättningen kommer att vara enligt följande:

  • New Classic NSS 333 Musikströmmare/DAC 9 000 EUR
  • New Classic NAC 332 förförstärkare 9 000 EUR
  • New Classic NAP 350 monoeffektförstärkare (par) 14 000 EUR
  • New Classic NPX 300 strömförsörjning 7 000 EUR
  • New Classic NVC TT skivspelarförstärkare (MM/MC) 3 000 EUR
  • New Classic NPX TT phono strömförsörjning 3 000 EUR

Mer info: naimaudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bygg din egen skivspelare från Clearaudio

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen