Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Musical Fidelity Nu-Vista phonostag och DAC

Phonostag och DAC med klass A utgångskrets.

Skrivet av / 2023-11-29 - 15:12
Musical Fidelity Nu-Vista phonostag och DAC

Ända sedan Antony Michaelson satte Musical Fidelity på kartan med den anmärkningsvärt bra A1, har namnet Musical Fidelity förknippats med klass A-förstärkarkretsar.

Det gäller även dessa två, nya Nu-Vista Vinyl 2 och Nu-Vista DAC. Båda är fullt balanserade konstruktioner med klass A-utgångskretsar.

Den förstnämnda är ett phonosteg för moving magnet och moving coil pickuper, med valbara RIAA, Decca och Columbia eq-kurvor.

Nu-Vista Vinyl 2. Foto: Musical Fidelity

Det som är speciellt med Nu-Vista-serien är att de använder nuvistorer, en typ av transistor som egentligen är ett litet vakuumrör. I Vinyl 2 finns åtta 7586-nuvistorer i en balanserad buffertkrets, och en av skillnaderna mellan Nu-Vista Vinyl och Vinyl 2 är att den senare är helt uppbyggd kring en diskret balanserad krets från ingång till utgång.

Foto: Musical Fidelity

Phonosteget har naturligtvis valbar belastning och gain upp till 69 dB, så det kan användas med alla pickuper. Kapacitans (picoFarad) och impedans (Ohm) justeras med JFET-transistorer, och Vinyl 2 har både balanserade och obalanserade anslutningar.

Den interna strömförsörjningen kan utökas med en extern Nu-Vista Uni PSU, som är en ren strömförsörjning som kommer att lanseras i Nu-Vista-serien under 2024.

NU-Vista-Vinyl-2-silver-front Nu-Vista-Vinyl-2-back-silver NU-VISTA-VINYL2-remote NU-VISTA-VINYL2-Phono-Stage-pcb-2-1
<
>
Foto: Musical Fidelity

Nu-Vista DAC

Den nya DAC:n använder också nuvistorer i en balanserad buffertkrets. Det är mycket bearbetning som sker här, med en 16-kärnig XMOS- och Altera-processor (CPLD MAX II), och det analoga utgångssteget körs i ren klass A. Utan klass AB-omkopplingen som orsakar något högre förvrängning.

Nu-Vista DAC. Foto: Musical Fidelity

Konverteringen görs med en 32-bitars ESS HyperStream II DAC (ES9038Q2M), som stöder upp till 768 kHz konvertering av PCM-filer, och har DSD256 och DSD512 via USB. Den optiska och koaxiala ingången har stöd för MQA upp till 384 kHz och DSD (DoP 64).

 

Nu-Vista-DAC-silver-back NU-VISTA-DAC-pcb NU-VISTA-DAC-7
<
>
Foto: Musical Fidelity

DAC:en kan också utökas med den kommande Nu-Vista Uni PSU-strömförsörjningen som kommer 2024, och då kan det också komma en ny Nu-Vista CD-spelare. Det är i alla fall vad Musical Fidelity antyder. I så fall är Nu-Vista-serien komplett. Då finns allt från DAC, phono och CD till för- och effektförstärkare med Nuvistorer.

DAC och Vinyl 2 finns tillgängliga nu och kostar 11 000 euro styck.

Läs också En helt speciell upplevelse Den här lilla förstärkaren var både beundrad och beryktad, av flera anledningar.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen