Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

McIntosh MC451 hybridförstärkare

McIntosh MC451 med Hybrid Drive är en best på 300 plus 150 watt.

Av / 2022-12-08 - 16:01
McIntosh MC451 hybridförstärkare

Hybrid Drive är McIntoshs sätt att säga att de använder två lite olika driftsprinciper. Den första stora förstärkaren med Hybrid Drive var MC901, som kombinerade transistorer med vakuumrör och McIntosh patenterade autoformers, massiva transformatorer som skyddar förstärkaren och gör den mer stabil under belastning.

Nya MC451 är en fysiskt mindre version av 901, som tack och lov tar mindre plats och kostar mindre.

Den kraftfulla effektförstärkaren är en monoförstärkare, det behövs alltså två för stereo, och den har allt McIntosh kan klämma in av förstärkarteknik.

Foto: McIntosh

Power Guard, Power Guard SGS, Sentry Monitor och Unity Coupled Circuit, bland annat. Den sistnämnda beskriver kopplingen i transformatorerna som har sina egna lindningar för 2, 4 och 8 ohm högtalare. De andra teknikerna skyddar förstärkaren från överbelastning och kortslutning.

Men det speciella med MC451 är kombinationen av transistorer och vakuumrör. Här levererar transistorerna 300 watt effekt, medan rören levererar 150 watt effekt.

Foto: McIntosh

Denna hybridlösning fungerar genom att dela frekvensområdet mellan de två teknikerna, och på baksidan kan du justera delningsfrekvensen mellan transistorer och rör efter önskemål. Sedan kan transistorerna driva bashögtalarna i en högtalare och rören resten av högtalarelementen.

Foto: McIntosh

Delningen kan justeras mellan 100 och 1000 Hz, och man kan också justera gain, nivån, på rören i förstärkaren i förhållande till transistorerna. Förstärkaren har separata ingångar för transistor och rör, om man vill använda separata delningsfilter.

MC451 är inte många veckor bort från demorummen hos utvalda McIntosh-återförsäljare, som förmodligen kommer att lägga på moms utöver det angivna priset på 14 000 USD vardera. Då närmar vi oss 200 000 kronor per MC451, men jäklar vad tufft det blir. Titta bara här:

Foto: McIntosh

McIntosh MC901 Dual Mono

300 watt här och 600 watt där.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen