Search
Generic filters

Marantz Model 30 och SACD 30n

Ny hifi-serie med fokus på ljudkvalitet.

Jag kommer inte ihåg exakt när det var, kanske någon gång i mitten av 80-talet. Marantz hade just lanserat en ny serie förstärkare som såg ut som kopior av förstärkarna på 60-talet. Med fyra stora potentiometrar på varje sida av vertikala tonkontrollsreglage. Heritage, vill jag minnas att jag hörde dem säga, vilket var en spin-off på Marantz Model 30 och andra förstärkare från en svunnen tid.

Den här gången har Marantz inte fallit för frestelsen och gjort nya produkter med retro-design, men den nya 30-serien har lånat mycket inspiration från Model 30 – så de har helt enkelt kallat den nya integrerade förstärkaren för just det: Model 30.

Klassisk Marantz med diskret champagnefärg.

Inte särskilt originellt, men till deras försvar så ska det sägas att både det yttre och det inre är väldigt modernt och att det egentligen bara är namnet som är samma som på 60-talet. Och ambitionerna.

Model 30 i svart.

Marantz hävdar nämligen att målet har varit att återskapa ett tidlöst, musikaliskt och passionerat uttryck, där både det inre och det yttre är i fokus.

De första två produkterna i 30-serien har varit under utveckling sedan 2017 och tillverkas i Shirakawa i Japan, men har utformats i Europa.

De två diskreta HDAM-modulerna syns längst upp till vänster om den svarta transformatorn.

Den integrerade förstärkaren Model 30 är uppbyggd som en diskret, analog, tvåkanalig integrerad förstärkare med oberoende strömförsörjning till förförstärkardelen och utgångssteget. Förförstärkaren har en egen ringkärntransformator som är dubbelskärmad så att den inte påverkar omgivande kretsar.

En blixtsnabb switch mode-strömförsörjning ger ström till utgångssteget på 2 x 100 watt (2 x 200 i 4 ohm) och förstärkaren har helt nya specialbyggda, diskreta HDAM-förstärkarmoduler. Förförstärkare, phono-steg och utgångssteg sitter åtskilda på separata kretskort.

Modell 30 har bara obalanserade ingångar, Marantz har valt bort balanserade eftersom ljudförbättringarna var för marginella i förhållande till kostnaden.

Förstärkaren har skivspelaring, för antingen MC- eller MM-pickup, och Marantz säger att de ansträngt sig för att konstruera en phonomodul som inte är sämre än linjeingångarna. På fronten kan man välja lastimpedans för Moving Coil-pickuper i tre steg (MC Low som är 33 ohm, MC Mid som är 100 ohm och MC High som är 390 ohm).

Det finns också ett hörlursuttag med en HDAM-förstärkarmodul på baksidan.

SACD 30n

SACD 30n i svart, ovanpå en svart Model 30.

CD-spelaren är en nätverksspelare också. Den spelar CD-skivor och SACD-skivor, men har även en inbyggd USB-DAC och Heos-strömningsplattformen som används av Denon och Marantz.

Förutom digitala ingångar och Heos-strömning har SACD 30n ljudutgångar med volymstyrning från fjärrkontrollen.

CD-spelaren har tre digitala ingångar utöver USB, samt en ethernet-kontakt för strömning av musik via nätverkeet. Spelarens unika digitalomvandlare (DAC) klarar de flesta signaler och musikformat och stöder högupplöst ljud, 24-bitars FLAC från 44,1 kHz till 192 kHz, DSD, Apple Lossless och naturligtvis MP3. Den omvandlar musiken med något som Marantz kallar för Marantz Musical Mastering (MMM) i stället för en konventionell DAC.

SACD 30n har Marantz egen SACDM-3L-avspelningsmekanik, HDAM-moduler, Heos-strömning och fyra digitalingångar.

MMM-kretsen konverterar PCM (CD 44,1 kHz) till DSD 11,2 MHz och använder två systemklockor för att ge en så exakt sampling som möjligt, upp till 384 kHz.

Omvandlingen av den digitala DSD-signalen till analogt format görs med HDAM-moduler i utgångarna. Spelaren har också en egenutvecklad hörlursutgång med en separat HDAM SA2-förstärkarmodul.

Priser

Hörlursuttag.

Marantz Model 30 och SACD 30n släpps nu i september och kostar ungefär 3 000 euro styck. Marantz lägger sig alltså mitt i starfältet med konkurrenter från Hegel, NAD, Naim och Technics.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Riktpris: 52000 kr Legendarisk skivspelare
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.