LP-skivor på stormarknaden

Vinylens frammarsch fortsätter. Nu kan britterna köpa trendiga, analoga julklappar på stormarknaden.

Försäljningen av LP-skivor har åttadubblats på sex år. Skivpressarna arbetar igen efter flera årtionden i dvala och det kommer med stor sannolikhet att ligga massor av grammofoner under julgranen om ett par veckor.

Att vinylen har blivit mainstream har vi sett ännu ett exempel på i helgen. Då började nämligen den brittiska stormarknadskedjan Tesco att sälja LP-skivor – som ”trendiga julklappar”. För första gång i kedjans historia.

I dagsläget har Tesco 20 titlar i sortimentet, de flesta av dem klassiker. Det handlar bland annat om Bruce Springsteens ”Born in the USA”, The Rolling Stones ”Sticky Fingers”, Princes ”Purple Rain” och Nirvanas ”Nevermind”. Bland de modernare titlarna finns Coldplays ”A Head Full of Dreams” och George Ezras “Wanted on Voyage”.

Skivorna kostar mellan 12 och 20 pund.

Musikansvarig på Tesco, Michael Mulligan, säger: ”Vinyl är helt klart tillbaka. Efterfrågan växer för varje år och vi tror att det kommer att finnas en stor efterfrågan på trendiga musikjulklappar.”

2009 var värdet på den totala LP-försäljningen i Storbritannien 3 miljoner pund. 2014 hade den växt till nästan 26 miljoner pund!

Källa: The Guardian

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.