Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Linn Sondek LP12-50

Linn har slagit sig ihop med Apple-designer för en specialutgåva.

Skrivet av / 2023-07-11 - 13:15
Linn Sondek LP12-50

Med ett nära förestående 50-årsjubileum fanns det redan en plan för en jubileumsversion av Linns mest ikoniska produkt, skivspelaren Sondek LP12. Men 2022, året före jubileumsåret, var det inte fastställt hur en jubileumsupplaga skulle se ut. Troligtvis hade Gilad Tiefenbrun och hans team bara byggt en förstklassig spelare med unik design och färg, och satt dit en mässingsskylt.

Det är i alla fall så de flesta firar med jubileumsversioner.

Men så hände något som varken Gilad eller någon i hans team hade förväntat sig. I början av 2022 landade en Linkedin-förfrågan i Gilad Tiefenbruns inkorg. Gilad kände inte igen avsändaren och tog bort förfrågan. Som kom från en Jony Ive, samma namn som Apples chefsdesigner i 20 år.

Spam tänkte Gilad, som ändå inte kunde få Linkedin-meddelandet ur huvudet. Tänk om, och så vidare.

Gilad Tiefenbrun och Sir Jony Ive. Foto: Linn

Gilad rotade runt i Linkedin-soptunnor och hittade förfrågan och tog kontakt. Ett FaceTime-möte arrangerades och du kan se resultatet nedan. Det visade sig att det var den riktige Sir Jony Ive, som såklart var ett stort fan av Linn och funderade på att både handla, och föreslå ett samarbete. Gilad pratade om 50-årsjubileet och Sir Jony Ive och hans nya designföretag, LoveFrom, erbjöd sig att hjälpa till.

Foto: Linn

Så de skapade den här. Linn Sondek LP12-50. En riktig jubileumsspelare som bara kommer att tillverkas i 250 exemplar, i vitt eller mörkt trä. Den ser inte särskilt annorlunda ut jämfört med en vanlig LP12, förutom rundade hörn på insidan av kabinettet, men den har en helt ny Bedrok-sockel, med högfrekvenspressad björk som bildar en tätare och styvare sockel.

12_Linn_FrontTopDownButton-Wood_02_wr LP1250_White_CloseUp_Hinge 16_Linn_PureBack-Wood_02_wr
<
>

Spelaren är naturligtvis försedd med Linns bästa tonarm, pickup och strömförsörjning, och kommer utan tvekan att spela fenomenalt bra. Tyvärr kommer vi knappast att lyssna på den själva, priset på 60 000 Euro och endast 250 exemplar gör att den är till för de få som både känner till Linns historia, och tycker att en skivspelare designad av Sir Jony Ive själv är värd flera hundra tusen kronor.

 

Läs också Gammal är äldst Linn visar varför de har legendstatus.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen