TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Linn Organik DAC

High-end nätverksspelare får Organik DAC.

forfatter
Publicerad 2021-03-29 - 10:49

Ända sedan de började tillverka skivspelaren LP12, har skotska Linn gått sina egna vägar. I 50 år har kloka huvuden jobbat med att lista ut hur man kan förbättra något, om så in i minsta detalj, för att göra ljudet bättre.

Därför är det till exempel bara designen som är densamma på en LP12 från 1981 och en från 2021.

Men som många vet är Linn mer än den ikoniska LP12, och under de senaste åren har deras nätverksspelare seglat upp som en slags digital arvtagare till den analoga och högst mekaniska spelaren.

Ta bara Klimax DSM/2, som vi testade nyligen. En helt fantastisk spelare som klarar allt.

Nu sjunger den på sista versen, för Linn har jobbat en bra stund med att utveckla en ny digitalomvandlare, som ska ersätta Katalyst-kretsen som har funnits sedan 2018.

Organik DAC

Linn Organic DAC

Den nya hjärnan kallas Organik DAC, och Linn säger att de har klarat av att sänka brusnivån och förvrängningen med -20dB – vi har aldrig sett bättre mätningar, säger Phil Budd, senior ingenjör på Linn.

Digitalkretsen är utvecklad hos Linn, och Organik DAC-arkitekturen kommer i alla fall till en början enbart att användas i de olika versionerna av flaggskeppet Klimax DSM.

Organik DAC blir också tillgänglig som en uppgradering till Klimax Exktbox och de aktiva högtalarna Klimax 350 med inbyggd DAC.

Digitalomvandlaren är en 24-bit 384 kHZ DAC, som stödjer FLAC, ALAC, WAV, DSD (64/128/256), MP3, WMA (inte förlustfri), AIFF, AAC, OGG.

Samt uppspelning från Tidal, Qobuz, Spotify Connect, Airplay, Roon, Tuneln och Calm Radio.

Organik DAC

Spelaren kommer i olika versioner. Klimax DSM är en mest kompletta utgåvan, med balanserade och obalanserade utgångar, tre analoga ingångar varav en är balanserad. Ehternet för nätverksstreaming, optisk ethernet, USB, optisk och två koaxiala BNC-ingångar.

Den kan dessutom levereras med fyra HDMI-in och en HDMI ARC.

Det blir också möjligt att välja Klimax System Hub utan analoga utgångar, om man till exempel ska ha nätverksspelaren integrerad i ett redan befintligt system med en för- eller integrerad förstärkare i centrum.

De har en Exakt link med tillkoppling till Linn Ulrika rätt in, och de nya Klimax-enheterna kommer även i en helt ny design med ett aluminiumchassi urfräst ur ett enda stycke.

Volymkontrollen har designats om och är gjord i ett glasstycke som roterar i ett mässingslager. Såsom en skivspelare brukar ha.

Varje spelare är monterad av en specifik person hos Linn i Skottland och spelaren bär den personens signatur.

Och här är priserna:

Klimax DSM, 367 500 kr, Klimax DSM AV, 367 500 kr och Klimax System Hub, 183 800 kr.

 

 

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Linn, HiFi för miljonärer!

Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
Sony CDP-101 – klassikern vi aldrig glömmer De första CD-skivorna såg dagens ljus 1982, den historien känner de flesta till. Men många har nog glömt den första spelaren.
Följ Ljud & Bild