Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2023: Yamaha HA-L7A

Låter fantastisk, men vi tvingas vänta länge på ett test.

Av / 2023-05-22 - 16:29
High-End 2023: Yamaha HA-L7A

En av de minsta produkterna på årets high-end-mässa var en av de mest välljudande och uppenbart populär bland besökarna. Kön för att lyssna på Yamahas hörlursförstärkare var tidvis lång, men det var värt att vänta.

Yamaha HA-L7A kallas den, och har enligt Yamaha varit under utveckling sedan 2019. Som utvecklades för att kunna erbjuda en lämplig förstärkare till YH-5000SE. De nya high-end-hörlurarna som vi testade nyligen.

Yamaha YH-5000SE och den nya HA-L7A hörlursförstärkaren. Foto: Lasse Svendsen

Förstärkaren består inte av två lådor, som bilderna kan ge intryck av. Den vänstra delen är strömförsörjning med ringkärntransformatorer.

Yamaha har valt en ESS 9038PRO D/A-omvandlare, som stöder PCM upp till 384kHz/32bit, och DSD 11.2MHz.

Den har USB-ingång, optisk och koaxial digitala ingång, ett par analoga ingångar och både balanserade och obalanserade utgångar.

Foto Lasse Svendsen

Som framgår följer det med en fjärrkontroll och den styr samma funktioner som knapparna på toppen av förstärkaren. Där hittar man en pure direct-knapp som stänger av all ljudbehandling, inklusive inställningarna för apodiseringsfiltret.

Det är nämligen en av poängerna med HA-L7A. Den har en DSP med olika parametrar, till exempel studio eller livekonsert, som ändrar ljudbilden för att skapa önskad effekt.

Foto Lasse Svendsen

På framsidan finns tre utgångar, en balanserad XLR, en 4,4 mm balanserad och en vanlig 6,3 mm utgång. Yamaha säger att effekten är 1 000 mW per kanal (32Ω 1%), och den hade inga problem med att driva hörlurarna.

Ljudbilden i YH-5000SE var nästan chockerande öppen med ett blixtsnabbt svar och en verkligt kristallklar ljudbild. Förstärkaren passade uppenbarligen som handen i handsken med hörlurarna, som fick ett övertygande bassvar i låtarna jag lyssnade på.

Yamaha säger att förstärkaren inte är klar ännu och att den inte kommer förrän till slutet av året, till ett uppskattat pris någonstans mellan 3500 och 4000 euro.

Det är bara att glädja sig.

Foto Lasse Svendsen
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen