TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

High-End 2022

Allt tyder på att High-End 2022 i München var en dundersuccé.

forfatter
Publicerad 2022-05-26 - 19:35

Tre år efter att highend-mässan satte nya rekord reste sig en förminskad hifi-mässa ur askan efter nästan två år med covid-19. Det som många ansåg vara den kanske viktigaste mässan för exklusiv hifi hade varit mycket välbesökt i många år.

Nästan 500 utställare brukade ta emot fler än 400 journalister och 20 000 betalande besökare. Mässan täcktes vederbörligen från USA:s västkust till Japans östkust. Alla som var något inom highend – och några som inte var det – fanns alltid på High-End i München.

Så hur skulle det gå i år, när mässan gick av stapeln för första gången efter en lång global nedstängning? Över alla förväntningar visade det sig!

Av naturliga skäl var utställarna och kvadratmetrarna färre än tidigare. Många av utställarna som brukade finnas på plats stannade hemma. Detta gällde inte bara 90 procent av de asiatiska utställarna utan även många från Europa och USA. De tre viktigaste highend-marknaderna.

5C7B7CFA 72E4 4BA2 AC8D 37DADEE909BA
DALI Kore. Foto: Lasse Svendsen

God stämning

Allmänheten släpptes inte in förrän på lördagen 21 maj, men redan innan öppningen klockan 10 hade stora köer bildats utanför entréerna till MOC-centret utanför Münchens centrum.

Dagarna innan hade utställare, distributörer och press träffats och på många håll var glädjen över att återses stor. Det var faktiskt en väldigt positiv stämning på hela mässan, mer än tidigare, och de flesta av deltagarna gick bara runt och log och tog varandra i hand. Det var inte långt till de stora kramarna.

125A1B46 D1DD 434E A580 CA5FE0FD08A3
Monitor Audo Concept 50. Foto: Lasse Svendsen

Gåshud

Som vanligt gick det att lyssna på mycket udda musik, och det varierade stort hur lyckat ljudet var i de olika rummen. Några av de dyraste anläggningarna lät inte alls bra, oftast för att rummen var problematiska för enorma högtalare.

Men det fanns många chanser att få upplevelser som framkallade gåshud. DALI Kore och Monitor Audo Concept 50 var två, och många andra hade också prickat rätt med akustiken – på somliga ställen lät det så bra att man knappt trodde att det var sant. Och det var inte alltid de dyraste anläggningarna som orsakade de största haksläppen.

En annan sak vi såg på mässan var en enorm mängd skivspelare. Analogt hela vägen fanns det gott om. Men vi får inte heller glömma Dynaudios oerhört intressanta trådlösa Fokus-högtalare, som vi knappt kan bärga oss tills vi får testa. Och Yamahas trådlösa RN-2000A, en häftig integrerad förstärkare – med DAB-radio!

Klicka här så hittar du några av de mest spännande nyheterna på årets efterlängtade High-End-mässa i München.

highend2022 hr 0934
Yamaha True Sound. Foto: Lasse Svendsen

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild