Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2022: Engström Arne

Svenska Engström gör sin första integrerade förstärkare.

Av / 2022-05-25 - 11:11
High-End 2022: Engström Arne

För 10 år sedan stiftade vi bekantskap med The Lars, en svenskbyggd effektförstärkare, med två 300B-vakuumrör som levererar måttfulla 36 watt. Två stycken The Lars gör att man måste skiljas från 1,3 miljoner kronor – och då behöver man förstås Monica också. Som är den tudelad förförstärkaren, så att det inte blir några missförstånd.

Alla förstärkare från Lars och Timo Engström har liknande namn. Så det är inte det minsta konstigt att den nya integrerade Engström-förstärkaren heter Arne. Vad skulle den annars heta?

Engstrom Lars
Engstrom Lars

Den integrerade Arne har också 300B-rör, två stycken per kanal, och lämnar 30 watt per kanal. Som man ser på bilderna skiljer sig designen från vad man brukar se, men så är inte Engström något vanligt hifi-företag.

Lars Engström vill att hans förstärkare ska spela så öppet och fritt som möjligt. Utan den ”grå” dimman kan många förstärkare ha, därför har ingen av hans förstärkare någon negativ återkoppling. Ingen förvrängning ska skickas tillbaka in i den linjära kretsen.

Engstrom Eric
Engstrom Eric

Detta gäller även Eric. Engströms starkaste förstärkare hittills. En monoeffektförstärkare med 70 watt (1 % THD + N, 1 kHz) och två 845-rör per kanal. Den har också två 6L6GC, två EC8010, fyra 6CJ3 och ett GZ34.

Tillsammans med förförstärkaren Monica målade Engström-förstärkaren upp en ovanligt öppen och lättflytande ljudbild. Även i mono, med en jazzinspelning från 50-talet på vinyl.

Vackert lät det, men det kostar en slant också. En Arne ligger på närmare 350 000 kronor, och ett par Eric kostar 1,5 miljoner.

Monica? En halvmiljon.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen