Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2022: Engström Arne

Svenska Engström gör sin första integrerade förstärkare.

Skrivet av / 2022-05-25 - 11:11
High-End 2022: Engström Arne

För 10 år sedan stiftade vi bekantskap med The Lars, en svenskbyggd effektförstärkare, med två 300B-vakuumrör som levererar måttfulla 36 watt. Två stycken The Lars gör att man måste skiljas från 1,3 miljoner kronor – och då behöver man förstås Monica också. Som är den tudelad förförstärkaren, så att det inte blir några missförstånd.

Alla förstärkare från Lars och Timo Engström har liknande namn. Så det är inte det minsta konstigt att den nya integrerade Engström-förstärkaren heter Arne. Vad skulle den annars heta?

Engstrom Lars
Engstrom Lars

Den integrerade Arne har också 300B-rör, två stycken per kanal, och lämnar 30 watt per kanal. Som man ser på bilderna skiljer sig designen från vad man brukar se, men så är inte Engström något vanligt hifi-företag.

Lars Engström vill att hans förstärkare ska spela så öppet och fritt som möjligt. Utan den ”grå” dimman kan många förstärkare ha, därför har ingen av hans förstärkare någon negativ återkoppling. Ingen förvrängning ska skickas tillbaka in i den linjära kretsen.

Engstrom Eric
Engstrom Eric

Detta gäller även Eric. Engströms starkaste förstärkare hittills. En monoeffektförstärkare med 70 watt (1 % THD + N, 1 kHz) och två 845-rör per kanal. Den har också två 6L6GC, två EC8010, fyra 6CJ3 och ett GZ34.

Tillsammans med förförstärkaren Monica målade Engström-förstärkaren upp en ovanligt öppen och lättflytande ljudbild. Även i mono, med en jazzinspelning från 50-talet på vinyl.

Vackert lät det, men det kostar en slant också. En Arne ligger på närmare 350 000 kronor, och ett par Eric kostar 1,5 miljoner.

Monica? En halvmiljon.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Aston Martin med B&W: Konsertljud i världens första Super Tourer

Legendarisk förstärkare återuppstår

High-end du knappast har sett tidigare

Gissa vad det här är

Kraftfull strömningsförstärkare

Hyllning till legendariskt album

Rulla till toppen