TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

High-End 2022: Engström Arne

Svenska Engström gör sin första integrerade förstärkare.

forfatter
Publicerad 2022-05-25 - 11:11

För 10 år sedan stiftade vi bekantskap med The Lars, en svenskbyggd effektförstärkare, med två 300B-vakuumrör som levererar måttfulla 36 watt. Två stycken The Lars gör att man måste skiljas från 1,3 miljoner kronor – och då behöver man förstås Monica också. Som är den tudelad förförstärkaren, så att det inte blir några missförstånd.

Alla förstärkare från Lars och Timo Engström har liknande namn. Så det är inte det minsta konstigt att den nya integrerade Engström-förstärkaren heter Arne. Vad skulle den annars heta?

Engstrom Lars
Engstrom Lars

Den integrerade Arne har också 300B-rör, två stycken per kanal, och lämnar 30 watt per kanal. Som man ser på bilderna skiljer sig designen från vad man brukar se, men så är inte Engström något vanligt hifi-företag.

Lars Engström vill att hans förstärkare ska spela så öppet och fritt som möjligt. Utan den ”grå” dimman kan många förstärkare ha, därför har ingen av hans förstärkare någon negativ återkoppling. Ingen förvrängning ska skickas tillbaka in i den linjära kretsen.

Engstrom Eric
Engstrom Eric

Detta gäller även Eric. Engströms starkaste förstärkare hittills. En monoeffektförstärkare med 70 watt (1 % THD + N, 1 kHz) och två 845-rör per kanal. Den har också två 6L6GC, två EC8010, fyra 6CJ3 och ett GZ34.

Tillsammans med förförstärkaren Monica målade Engström-förstärkaren upp en ovanligt öppen och lättflytande ljudbild. Även i mono, med en jazzinspelning från 50-talet på vinyl.

Vackert lät det, men det kostar en slant också. En Arne ligger på närmare 350 000 kronor, och ett par Eric kostar 1,5 miljoner.

Monica? En halvmiljon.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend