Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2022: Burmester 218

Det tog sin lilla tid, men nu är två nya förstärkare klara.

Av / 2022-05-26 - 18:50
High-End 2022: Burmester 218

Enligt Thorsten Poenig, Burmesters försäljningschef, har det varit nästan omöjligt att bygga en ersättare till Burmesters legendariska 911. Ej att förväxlas med Porschen med samma namn. Burmesters 911 har varit den kanske mest välrenommerade förstärkaren i två årtionden. Och det sista steget innan 909, som fram tills 159-modellen lanserades nyligen var Burmesters allra yppersta förstärkare. Någonsin.

Men det har länge funnits ett glapp i pris mellan 911 och 909.

Poenig erkänner att det har varit svårt att bygga en ersättare till 911:an, som är inne på sin tredje och sista upplaga. Dels för att Dieter Burmester, medan han levde, var övertygad om att det inte gick att förbättra 911. Över huvud taget. Inte utan att börja om från början och byta ut allting inuti förstärkaren, och då var de rädda att Burmester-signaturen skulle försvinna.

Burmester 218 2
Burmester 218 2

Att återskapa den legendariska ljudsignaturen i en helt ny kretskonstruktion skulle lätt kunna bli att hälla ut babyn med badvattnet. Men som Poenig också konstaterade ville marknaden verkligen ha en förstärkare som kostade mindre än 909 och 159, men i samma storlek som 911 MK3.

Den nya – eller rättare sagt: de nya – 218 och 216 är lite större än 911 MK3. Men eftersom Burmester har designat fötterna smalare under förstärkaren är höjden densamma.

Burmester 218 1
Burmester 218 1

På bilden syns 218, och det är två effektförstärkare som driver den relativt nya BC150 på bilderna. BC150 är också resultatet av en önskan om en mer kompakt version av det enorma flaggskeppet.

Burmester. BC150
Burmester. BC150

218 och 216 är byggda mer eller mindre som nedskalade versioner av 159, som kostar mer än 3 miljoner kronor styck. Poenig säger att de är säkra på att de har lyckats bevara Burmester-soundet i 218 och 216. Det är ungefär det enda de har gemensamt med 911 MK3. Allt annat, förutom den välkända designen, är nytt. Större kondensatorer, DC-kopplade utan kapacitiv koppling i signalvägen och en symmetriskt balanserad krets.

Ingångsdelen på förstärkarna använder Burmester X-Amp, vilket är deras variant av klass A-drift, men än så länge har Burmester inte angett någon effekt i 218 eller 216. Båda kan användas som stereo- eller monoeffektförstärkare.

Vad vi däremot känner till är prislappen. En 218 kostar 35 000 euro, 216 lite mindre (exakt pris är inte klart). BC150-högtalarna kostar 99 000 euro per par.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen