TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

High-End 2022: Burmester 218

Det tog sin lilla tid, men nu är två nya förstärkare klara.

forfatter
Publicerad 2022-05-26 - 18:50

Enligt Thorsten Poenig, Burmesters försäljningschef, har det varit nästan omöjligt att bygga en ersättare till Burmesters legendariska 911. Ej att förväxlas med Porschen med samma namn. Burmesters 911 har varit den kanske mest välrenommerade förstärkaren i två årtionden. Och det sista steget innan 909, som fram tills 159-modellen lanserades nyligen var Burmesters allra yppersta förstärkare. Någonsin.

Men det har länge funnits ett glapp i pris mellan 911 och 909.

Poenig erkänner att det har varit svårt att bygga en ersättare till 911:an, som är inne på sin tredje och sista upplaga. Dels för att Dieter Burmester, medan han levde, var övertygad om att det inte gick att förbättra 911. Över huvud taget. Inte utan att börja om från början och byta ut allting inuti förstärkaren, och då var de rädda att Burmester-signaturen skulle försvinna.

Burmester 218 2
Burmester 218 2

Att återskapa den legendariska ljudsignaturen i en helt ny kretskonstruktion skulle lätt kunna bli att hälla ut babyn med badvattnet. Men som Poenig också konstaterade ville marknaden verkligen ha en förstärkare som kostade mindre än 909 och 159, men i samma storlek som 911 MK3.

Den nya – eller rättare sagt: de nya – 218 och 216 är lite större än 911 MK3. Men eftersom Burmester har designat fötterna smalare under förstärkaren är höjden densamma.

Burmester 218 1
Burmester 218 1

På bilden syns 218, och det är två effektförstärkare som driver den relativt nya BC150 på bilderna. BC150 är också resultatet av en önskan om en mer kompakt version av det enorma flaggskeppet.

Burmester. BC150
Burmester. BC150

218 och 216 är byggda mer eller mindre som nedskalade versioner av 159, som kostar mer än 3 miljoner kronor styck. Poenig säger att de är säkra på att de har lyckats bevara Burmester-soundet i 218 och 216. Det är ungefär det enda de har gemensamt med 911 MK3. Allt annat, förutom den välkända designen, är nytt. Större kondensatorer, DC-kopplade utan kapacitiv koppling i signalvägen och en symmetriskt balanserad krets.

Ingångsdelen på förstärkarna använder Burmester X-Amp, vilket är deras variant av klass A-drift, men än så länge har Burmester inte angett någon effekt i 218 eller 216. Båda kan användas som stereo- eller monoeffektförstärkare.

Vad vi däremot känner till är prislappen. En 218 kostar 35 000 euro, 216 lite mindre (exakt pris är inte klart). BC150-högtalarna kostar 99 000 euro per par.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend