Search
Generic filters

Hegel-förstärkare för stilmedvetna

Med strömning och DAC ska Röst ta Hegel in på livsstilsmarknaden.

Norska Hegel har fått mycket beröm för sina förstärkare. Det är inte bara vi här i Norden som är förtjusta, de vinner utmärkelser för sitt fina ljud i både öst och väst.

Ljudet väcker uppmärksamhet och i Nordamerika håller det exotiska märket med det tyskklingande namnet på att få ett stabilt fotfäste på hifi-marknaden.

På andra sidan Atlanten är de lite mer intresserade av fast installationer än vad vi är här hemma. Därför har den nya Röst-förstärkaren fått Control 4-anslutning via IP, så att den kan kopplas till ett kablat multiroom-system och integreras i styrningssystem.

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Förstärkaren, som för övrigt bara finns i vitt, bygger på flaggskeppet H360 – en massiv 250-wattare som har donerat sina analoga förstärkarkretsar till Röst. Nykomlingen har samma utgångstransistorer, men effekten är nedbantad till 75 watt. Alltså samma som den billigare modellen H80, men konstruktör Bent Holter hävdar att Röst har mycket mer muskler och högre dämpningsfaktor. Så den upplevs som kraftigare och mer dynamisk än H80.

På insidan finns en digitalomvandlare med en koaxial och tre optiska ingångar samt en USB-port. Analoga ingångar finns också. Röst strömmar musik via Hegels igen implementering av AirPlay, med förbättrad omklockning av signalen för att undvika drop-outs och brus.

Röst släpps i höst och kostar ungefär 25 000 kronor.

Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild
Foto: Lasse Svendsen, Ljud & Bild

Den svarta lådan på bilden ovan är faktiskt en sprillans ny CD-spelare. Enligt Hegel blir det deras sista någonsin, därför har den fått namnet Hegel Mohican.

Mohican bygger digitalomvandlaren HD30 och har samma digitalkrets och analogdel, men här är omvandlaren optimerad för 16 bit/44,1 kHz PCM-filer från CD-skivor. Den saknar med andra ord stöd för DSD-filer och andra format som inte är renodlade 16-bitars.

CD-spelaren är i princip klar att skickas ut till butikerna, där den ska säljas för det obeskedliga priset 45 000 kronor. För pengarna får alltså man en renodlad CD-spelare, med analoga utgångar och en 75-ohms BNC-kontakt. Men inga digitalingångar, så den kan inte användas som extern HD30-DAC.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Pro-Ject X2

  Riktpris: 12000 kr Analog vinlylvinnare

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.