Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide: Apple AirPlay

Nu har det blivit enklare att spela iPod-musiken på trådlösa enheter. Vi har tittat närmare på AirPlay och produkterna som stöder Apples nya standard.

Av / 2011-06-12 - 04:56
Guide: Apple AirPlay

AirPlay är en genial funktion för alla iPod- och iTunes-användare där ute. Med hjälp av Apples nya teknik kan du sända ljudet från iPoden direkt till stereon via det trådlösa hemnätverket. Du behöver alltså inte koppla in iPoden rent fysiskt i en dockningsstation längre, utan kan hålla den i handen medan musiken strömmar ut ur högtalarna. AirPlay fungerar även via iTunes på laptopen. I iTunes-fönstret dyker det upp en liten symbol nere i högra hörnet där du kan välja att skicka ljudet direkt till en anläggning som stöder AirPlay.

AirPlay?
AirPlay är främst en överföringsstandard som länkar ihop Apples produkter med ljud- och bildutrustning från andra tillverkare. Genom att bygga in AirPlay-mottagare i iPod-högtalare, stereoanläggningar och receivrar kan de kopplas trådlöst till laptopen och sedan strömma musik i hög kvalitet (Apple Lossless ger upp till 16 bitar och 44,1/48 kHz, alltså samma som CD-kvalitet).
AirPlay är inte bara förbehållet musik utan kan också användas för att strömma video och bilder. Har du en Apple TV kan du spela upp video och visa bilder från iPaden direkt på TV-skärmen. Den senaste versionen av Apple TV går dock inte att köpa i Sverige ännu, men kan inhandlas på flygplatser och i butiker utomlands – eller beställas på nätet för 99 dollar.

Multiroom
AirPlay-standarden är extra praktisk för dig som har laptopen och musikanläggningen på olika ställen. Du kan lägga till hur många AirPlay-enheter du vill, och ge dem namn som ”Köket”, ”Sovrummet” och så vidare. Sedan väljer du vilken enhet som ska spela i iTunes.

På sikt kan Apples nya funktion bli en seriös utmanare till Sonos, Logitech och andra leverantörer av trådlösa multiroom-lösningar, men ännu så länge finns det ett par begränsningar. Även om du kan spela musik på flera enheter samtidigt (så kallat ”party-läge”) så går det inte att välja olika musik i de olika enheterna, vilket det till exempel gör med Sonos. Med iTunes som kontrollcentral är man också bunden till de filformat som Apple stöder, vilket betyder att musikfiler i FLAC-formatet är uteslutet.

Detta behöver du
För att använda AirPlay måste du ha en Apple-enhet (iPad, iPod Touch 2, iPhone 3GS) med iOS 4.2 eller senare version. Alternativ kan du använda en Mac eller PC som har iTunes 10.1 eller senare version.

Dessutom måste du ha en AirPlay-kompatibel mottagare, till exempel en Apple TV eller en Airport Express, eller en kompatibel mottagare av något annat märke.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen