TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Guide: Apple AirPlay

Nu har det blivit enklare att spela iPod-musiken på trådlösa enheter. Vi har tittat närmare på AirPlay och produkterna som stöder Apples nya standard.

forfatter
Publicerad 2011-06-12 - 04:56

AirPlay är en genial funktion för alla iPod- och iTunes-användare där ute. Med hjälp av Apples nya teknik kan du sända ljudet från iPoden direkt till stereon via det trådlösa hemnätverket. Du behöver alltså inte koppla in iPoden rent fysiskt i en dockningsstation längre, utan kan hålla den i handen medan musiken strömmar ut ur högtalarna. AirPlay fungerar även via iTunes på laptopen. I iTunes-fönstret dyker det upp en liten symbol nere i högra hörnet där du kan välja att skicka ljudet direkt till en anläggning som stöder AirPlay.

AirPlay?
AirPlay är främst en överföringsstandard som länkar ihop Apples produkter med ljud- och bildutrustning från andra tillverkare. Genom att bygga in AirPlay-mottagare i iPod-högtalare, stereoanläggningar och receivrar kan de kopplas trådlöst till laptopen och sedan strömma musik i hög kvalitet (Apple Lossless ger upp till 16 bitar och 44,1/48 kHz, alltså samma som CD-kvalitet).
AirPlay är inte bara förbehållet musik utan kan också användas för att strömma video och bilder. Har du en Apple TV kan du spela upp video och visa bilder från iPaden direkt på TV-skärmen. Den senaste versionen av Apple TV går dock inte att köpa i Sverige ännu, men kan inhandlas på flygplatser och i butiker utomlands – eller beställas på nätet för 99 dollar.

Multiroom
AirPlay-standarden är extra praktisk för dig som har laptopen och musikanläggningen på olika ställen. Du kan lägga till hur många AirPlay-enheter du vill, och ge dem namn som ”Köket”, ”Sovrummet” och så vidare. Sedan väljer du vilken enhet som ska spela i iTunes.

På sikt kan Apples nya funktion bli en seriös utmanare till Sonos, Logitech och andra leverantörer av trådlösa multiroom-lösningar, men ännu så länge finns det ett par begränsningar. Även om du kan spela musik på flera enheter samtidigt (så kallat ”party-läge”) så går det inte att välja olika musik i de olika enheterna, vilket det till exempel gör med Sonos. Med iTunes som kontrollcentral är man också bunden till de filformat som Apple stöder, vilket betyder att musikfiler i FLAC-formatet är uteslutet.

Detta behöver du
För att använda AirPlay måste du ha en Apple-enhet (iPad, iPod Touch 2, iPhone 3GS) med iOS 4.2 eller senare version. Alternativ kan du använda en Mac eller PC som har iTunes 10.1 eller senare version.

Dessutom måste du ha en AirPlay-kompatibel mottagare, till exempel en Apple TV eller en Airport Express, eller en kompatibel mottagare av något annat märke.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend