Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Genial CD-spelare från Quad

Inbyggd DAC och analoga ingångar gör Quad Artera Play brinnande aktuell.

Av / 2015-12-03 - 11:25
Genial CD-spelare från Quad

Med en fot i den analoga tidsåldern och en i den digitala bygger Artera Play en bro mellan CD-samlingen och strömmad digitalmusik. CD-spelaren är även en digitalomvandlare, en förförstärkare med digitala ingångar och ett mycket kompakt alternativ till en highend-uppgradering av anläggningen.

Spelaren är bara 32 cm bred och designad av Rodney Mead, som ligger bakom många av Quads minimalistiska förstärkare ända fram till 90-talet.

Den består av en tjock frontplatta av grå eller svart aluminium, med kylflänsar på sidorna och en tjock glasplatta på toppen. Fastspänd med dämpare för att eliminera vibrationer.

Läs om Quads elektrostathögtalare.

Foto: Quad
Foto: Quad

Artera Play styrs från ett touch-fält på fronten eller från fjärrkontrollen. Vänder man på steken så hittar man utgångarna till effektförstärkaren som drivs av ett balanserat klass A-utgångssteg med volymkontroll.

Där finns också två koaxiala och två optiska digitalingångar, en USB-port samt två par analoga ingångar.

CD-spelaren – som inte spelar SACD-skivor – buffrar musiken för att undvika jitter under D/A-omvandlingen. Användaren kan välja mellan fyra filterinställningar som anpassar digitalljudet oberoende av digital ljudkälla.

Artera Play har ESS senaste Sabre32 9018-digitalomvandlare som klarar upp till 32 bit/384 kHz-upplösning, samt de eftertraktade ljudformaten DSD64, 128 och 256.

Effektförstärkare

Foto: Quad
Foto: Quad

Quad har också en matchande effektförstärkare som heter Artera Stereo, som lämnar 140 watt per kanal (250 watt i 4 ohm). Den har balanserade ingångar och drivs av klass A i kombination med klass AB i utgångssteget.

Tekniken kallas för Current dumping och är Quads metod för att minimera förvrängning. Den påminner lite Devialets ADH-teknik och har en klass A-krets med låg effekt och dito förvrängning som behandlar musiksignalen, samt en AB-sektion som levererar effekt till högtalarna.

Foto: Quad
Foto: Quad

På så sätt anser Qaud (och Devialet) att de kan hålla förvrängningen nere och samtidigt leverera tillräckligt med effekt till de flesta högtalare.

Artera-serien förväntas kosta ungefär 20 000 kronor per enhet, vilket inte är avskräckande med tanke på specifikationer och funktioner.

Det är för övrigt värt att påpeka att Artera-produkterna inte är de enda som förnyar engelska Quads närvaro på hifi-marknaden. Det är också en ny högtalarserie på gång, Z-serien, som till skillnad från Quads berömda elektrostater har konventionella element och banddiskanter.

Men mer om högtalarna längre fram.

Foto: Quad
Foto: Quad

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen