En skivspelare i minuten!

Före jul sålde HMV en skivspelare varje minut. Och på Amazon var en skivspelare hetare än alla andra teknikprylar.

Enligt The Scotsman sålde musikkedjan HMV en skivspelare i minuten veckan före julafton. De tror också att de kommer att sälja ungefär två miljoner LP-skivor under 2016 och att vinylens renässans fortsätter.

Läs också: Skivpressarna kör igen – efter 25 år

HMV-chefen Ian Topping sade: ”Underhållningsprodukter utgör en stor del av julens inköpslistor. Men årets present 2015 är helt klart en skivspelare, eftersom vi har sett att vinylförsäljningen blomstrar.”

En talesman för BPI (British Phonographic Industry) sade: ”Efter att nästan ha varit utdött 2007, när bara 205 000 LP-skivor såldes, kommer vi antagligen att hamna på runt två miljoner sålda skivor i år.”

Läs också: Topplista för vinyl i Storbritannien

Somliga entusiaster köper vinyl bara för att äga och att samla, men det är många som även vill kunna spela skivorna. Vilket märks på den enorma försäljningen av grammofoner 2015.

Amazon bekräftade detta genom att publicera nyheten om att deras mest sålda ljudprodukt under julsäsongen var en skivspelare med inbyggd förstärkare, radio och högtalare som heter Jensen 3-Speed Stereo Turntable och kostar skrattretande lite: 39 dollar.

2015 såldes det fler än 20 miljoner LP-skivor i USA, mer än på 26 år, och till och med den brittiska stormarknadskedjan Tesco har tagit in vinyl i sortimenten igen.

(Artikelfoto: Fernando Valença , Flickr)

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Linn Majik DSM

  Riktpris: 39000 kr Bekymmerslös strömningsförstärkare

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.