TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Trådlöst surroundljud från DALI

DALI samlar sina trådlösa högtalare under namnet DALI Equi. På samma gång passar de på att utöka systemet till trådlös surround genom en HDMI-modul.

Vi har berättat om DALIs trådlösa högtalare många gånger förut, och testat flera av dem. Men hittills har det handlat om stereomodeller. Nu bygger DALI ut med trådlöst surroundljud i upp till 7.1 kanaler.

Det görs med hjälp av en utökning av Sound Hub, som är systemets samlingscentral. En HDMI-instickmodul klarar system med fler än två kanaler. I valfria steg ända upp till 7.1-kanals surround.

Det öppnar också för möjligheten att göra ett 3.1-system med trådlös subwoofer. För detta ändamål kommer DALI WSR (Wireless Subwoofer Receiver), som är en trådlös adapter som kan användas med alla trådbundna, aktiva subwoofer-modeller och ansluter dem till det trådlösa systemet.

 

DALI WSR
DALI WSR är en trådlös adapter som gör det möjligt att använda aktiva subwoofrar i DALI Equi-systemet. (Foto: DALI)

Vill du hellre använda de extra kanalerna till multiroom än till flerkanalig hemmabio så ger expansionsmodulen BluOS NPM-2i tillgång till ljud i flera rum med Bluesound-streaming och AirPlay 2.

DALI NPM-2
Insticksmodulen DALI NPM-2 ger tillgång musikstreaming och multiroom. (Foto DALI)

DALI Equi

DALI har dessutom gett alla trådlösa högtalare ett gemensamt namn: DALI Equi. Serierna Rubicon C, Callisto C och Oberon C finns fortfarande kvar. Men namnet visar att de är en enda familj som kan kombineras precis hur man vill.

DALI WSR kostar 1 300 kronor. Hifi Klubben har inte meddelat något pris för HDMI-expansionen till Sound Hub, men BluOS-expansionen kostar 5 000 kronor.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.