Seriösa retroförstärkare från Cambridge Audio

De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Annons
Annons
forfatter

Med de nya förstärkarna Evo 75 och Evo 150 tar engelska Cambridge Audio allt-i-ett-hifi till en ny nivå. Det är bara utseendet som är retro, för de här läckra förstärkarna kan strömma allt man kan önska sig.

Både Tidal Connect och Spotify Connect finns inbyggt så att användarna kan spela musik direkt från strömnings-appen på stereon. Cambridge Evo är dessutom Roon Ready, så att Roon-användare kan koppla in sin PC eller Mac via nätverket.

Cambridge Audio Evo remote & phone
Cambridge Evo kräver ingen särskild mobil-app – man använder bara de appar man är van vid. En fjärrkontroll ingår dock. (Foto: Cambridge Audio)

Men det stannar inte där, för dessutom finns AirPlay 2 och Chromecast. Vilket innebär att man kan spela nästan vad man vill från mobilen utan att Cambridge-förstärkarna behöver en egen app (men en standardfjärrkontroll, även den lagom retro, ingår).

Det går att ansluta förstärkarna till ett smart hem med Google Home eller Nest eller med Apple HomeKit. Sedan kan man ge kommandon med mobilen eller en smartklocka – eller använda en Google Nest-högtalare eller en Apple HomePod.

Cambridge Audio Evo rear
Cambridge Evo 75 och Evo 150 massor av anslutningar, både digitala och analoga. Inklusive balanserad, HDMI och USB-B. (Foto: Cambridge Audio)

Ett överflöd av anslutningar

Om man ändå tycker att alla former av nätverksanslutningar är krångliga och bara vill använda Bluetooth så kan man det också. Dessutom finns allt man behöver i form av analoga och digitala ingångar, både obalanserad RCA, balanserad XLR, HDMI med ARC för anslutning av TV samt en USB-DAC-ingång för PC.

Annons

Cambridge har inte heller glömt en skivspelaringång. Den är för MM-pickuper – om man är osäker på om man har MM eller MC så har man nästan garanterat MM. Ett hörlursuttag finns också.

Läs också
Naim Uniti Atom Ska du ha en liten men komplett förstärkare med strömning så känner vi inte till någon bättre än Naim Uniti Atom.
Cambridge Audio Evo black panels
Om man inte gillar sidopaneler av trä kan man byta till svart. Båda ingår. (Foto: Cambridge Audio)

Stilren design

Evo 75 och Evo 150 ser likadana ut och är både snygga och minimalistiska. Sidorna av valnöt är inspirerade av Cambridge Audios allra första produkt, förstärkaren P40. Men det ingår även svarta paneler i Richlite – ett material som främst är gjort av återvunnet papper – och man kan byta mellan panelerna hur man vill.

Cambridge Audio Evo lifestyle(2)
Foto: Cambridge Audio

Hypex-förstärkare

Evo 75 är minst stark och lämnar 2 x 75 watt i klass D från NCore-förstärkarmoduler från Hypex. Dessa anses vara några av de mest välljudande klass D-förstärkarmodulerna används i både billiga och svindyra förstärkare. Till exempel Mola Mola Kula som kostar 120 000 kronor!

Evo 150 har, som namnet antyder, 2 x 150 watt och är alltså dubbelt så kraftfull som Evo 75.

I hjärtat av digitaldelen sitter högupplösta ESS Sabre-digitalomvandlare för att ta hand om den digitala signalen på bästa möjliga sätt.

Annons

Cambridge Evo: Pris och tillgänglighet

Cambridge Evo 75 och Evo 150 släpps nu i april och kostar 25 000 respektive 30 000 kronor. Eftersom det inte är så stor prisskillnad misstänker vi att den starkaste förstärkaren är den som kommer att sälja bäst.

Svensk distributör är AAMP.

Cambridge Audio Evo Hero
Foto: Cambridge Audio

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.