Nyheter

Åtminstone om vi ska tro Arcam själva.
Annons
Annons
forfatter

Den första versionen av irDAC var uppskattad av kunderna, så när den skulle ersättas ville Arcam börja om från början och göra den så bra som det över huvud taget var möjligt inom budgetens ramar. Resultatet är irDAC-II som på flera områden låter bättre än flaggskeppet FMJ D33! Det hävdade åtminstone produktchef Andy Moore när jag besökte Arcam i våras (resan betalades av den norske importören). Och då var den nya omvandlaren inte ens färdig!

Seriös Bluetooth
Det låter kanske lite märkligt, men ett område som Arcam jobbat hårt med är Bluetooth-överföringen. Den nya omvandlaren har nämligen inbyggt Bluetooth som hämtar ut signalen från mobilen trådlöst och förvandlar den till nästan-hifi-ljud. Och även om Arcam naturligtvis vet att Bluetooth inte ger CD-kvalitet så är tanken att det finns så mycket kvalitet i komprimerat ”MP3-ljud” att det är värt att trolla fram det bästa ur det.

Läs också: Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Genom att göra arbetsmiljön inuti omvandlaren så befriad från brus som möjligt och dessutom reducera jitter till försvinnande låga nivåer, kan man få tämligen imponerande resultat med Bluetooth också. Utan det susande brusgolv som kännetecknar många andra produkter, och med ett riktigt bra stereoperspektiv. Jag fick en demonstration under mitt besök på Arcams huvudkvarter i Cambridge och måste säga att jag blev imponerad av ljudet.

Det lät naturligtvis ännu bättre med okomprimerade digitalsignaler. I hjärtat av irDAC-II sitter en ESS Sabre ES9016K2M men än viktigare är att Arcam har strävat efter att mata den med en så ren digitalsignal som möjligt genom att se till att strömförsörjningen påverkar signalen minimalt och att reducera jitter – samt hantera den analoga signalen skonsamt efter konverteringen. Arcam-omvandlaren stöder högupplösta musikformat, inklusive DSD i högsta upplösning (DSD128)

Annons

irDAC-II har dessutom utrustats med en påkostad hörlursförstärkare som är hämtad direkt från flaggskeppsförstärkaren FMJ A49 och stark nog för att orka med tungdrivna hörlurar.

Läs också: Test av 10 fantastiska hörlurar

Precis som sin föregångare har irDAC-II fem ingångar: två optiska, två koaxiala och en USB (upp till 24 bit/384 kHz). Utöver en vanlig linjeutgång finns en med variabel utnivå, så att volymen kan styras från den medföljande fjärrkontrollen och på så sätt driva ett slutsteg eller ett par aktiva högtalare direkt utan något försteg.

Arcam irDAC-II kostar 6 700 kronor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Razers nya speltangentbord reagerar olika beroende på hur hårt du trycker på tangenterna.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.