SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Billig digitalomvandlare är Arcams bästa

Åtminstone om vi ska tro Arcam själva.

Den första versionen av irDAC var uppskattad av kunderna, så när den skulle ersättas ville Arcam börja om från början och göra den så bra som det över huvud taget var möjligt inom budgetens ramar. Resultatet är irDAC-II som på flera områden låter bättre än flaggskeppet FMJ D33! Det hävdade åtminstone produktchef Andy Moore när jag besökte Arcam i våras (resan betalades av den norske importören). Och då var den nya omvandlaren inte ens färdig!

Seriös Bluetooth
Det låter kanske lite märkligt, men ett område som Arcam jobbat hårt med är Bluetooth-överföringen. Den nya omvandlaren har nämligen inbyggt Bluetooth som hämtar ut signalen från mobilen trådlöst och förvandlar den till nästan-hifi-ljud. Och även om Arcam naturligtvis vet att Bluetooth inte ger CD-kvalitet så är tanken att det finns så mycket kvalitet i komprimerat ”MP3-ljud” att det är värt att trolla fram det bästa ur det.

Läs också: Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Genom att göra arbetsmiljön inuti omvandlaren så befriad från brus som möjligt och dessutom reducera jitter till försvinnande låga nivåer, kan man få tämligen imponerande resultat med Bluetooth också. Utan det susande brusgolv som kännetecknar många andra produkter, och med ett riktigt bra stereoperspektiv. Jag fick en demonstration under mitt besök på Arcams huvudkvarter i Cambridge och måste säga att jag blev imponerad av ljudet.

Det lät naturligtvis ännu bättre med okomprimerade digitalsignaler. I hjärtat av irDAC-II sitter en ESS Sabre ES9016K2M men än viktigare är att Arcam har strävat efter att mata den med en så ren digitalsignal som möjligt genom att se till att strömförsörjningen påverkar signalen minimalt och att reducera jitter – samt hantera den analoga signalen skonsamt efter konverteringen. Arcam-omvandlaren stöder högupplösta musikformat, inklusive DSD i högsta upplösning (DSD128)

irDAC-II har dessutom utrustats med en påkostad hörlursförstärkare som är hämtad direkt från flaggskeppsförstärkaren FMJ A49 och stark nog för att orka med tungdrivna hörlurar.

Läs också: Test av 10 fantastiska hörlurar

Precis som sin föregångare har irDAC-II fem ingångar: två optiska, två koaxiala och en USB (upp till 24 bit/384 kHz). Utöver en vanlig linjeutgång finns en med variabel utnivå, så att volymen kan styras från den medföljande fjärrkontrollen och på så sätt driva ett slutsteg eller ett par aktiva högtalare direkt utan något försteg.

Arcam irDAC-II kostar 6 700 kronor.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.
  Undvik felköp på Black Friday – satsa på testvinnarna!
  HBO Nordic satsar lokalt och lanserar snart sin första danska serie.
  Den taiwanesiska tillverkaren av mopeder och motorcyklar presenterar sin elektriska KYMCO F9 på torsdag.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.