Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Billig digitalomvandlare är Arcams bästa

Åtminstone om vi ska tro Arcam själva.

Av / 2016-06-01 - 09:21
Billig digitalomvandlare är Arcams bästa

Den första versionen av irDAC var uppskattad av kunderna, så när den skulle ersättas ville Arcam börja om från början och göra den så bra som det över huvud taget var möjligt inom budgetens ramar. Resultatet är irDAC-II som på flera områden låter bättre än flaggskeppet FMJ D33! Det hävdade åtminstone produktchef Andy Moore när jag besökte Arcam i våras (resan betalades av den norske importören). Och då var den nya omvandlaren inte ens färdig!

Seriös Bluetooth
Det låter kanske lite märkligt, men ett område som Arcam jobbat hårt med är Bluetooth-överföringen. Den nya omvandlaren har nämligen inbyggt Bluetooth som hämtar ut signalen från mobilen trådlöst och förvandlar den till nästan-hifi-ljud. Och även om Arcam naturligtvis vet att Bluetooth inte ger CD-kvalitet så är tanken att det finns så mycket kvalitet i komprimerat ”MP3-ljud” att det är värt att trolla fram det bästa ur det.

Läs också: Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Genom att göra arbetsmiljön inuti omvandlaren så befriad från brus som möjligt och dessutom reducera jitter till försvinnande låga nivåer, kan man få tämligen imponerande resultat med Bluetooth också. Utan det susande brusgolv som kännetecknar många andra produkter, och med ett riktigt bra stereoperspektiv. Jag fick en demonstration under mitt besök på Arcams huvudkvarter i Cambridge och måste säga att jag blev imponerad av ljudet.

Det lät naturligtvis ännu bättre med okomprimerade digitalsignaler. I hjärtat av irDAC-II sitter en ESS Sabre ES9016K2M men än viktigare är att Arcam har strävat efter att mata den med en så ren digitalsignal som möjligt genom att se till att strömförsörjningen påverkar signalen minimalt och att reducera jitter – samt hantera den analoga signalen skonsamt efter konverteringen. Arcam-omvandlaren stöder högupplösta musikformat, inklusive DSD i högsta upplösning (DSD128)

irDAC-II har dessutom utrustats med en påkostad hörlursförstärkare som är hämtad direkt från flaggskeppsförstärkaren FMJ A49 och stark nog för att orka med tungdrivna hörlurar.

Läs också: Test av 10 fantastiska hörlurar

Precis som sin föregångare har irDAC-II fem ingångar: två optiska, två koaxiala och en USB (upp till 24 bit/384 kHz). Utöver en vanlig linjeutgång finns en med variabel utnivå, så att volymen kan styras från den medföljande fjärrkontrollen och på så sätt driva ett slutsteg eller ett par aktiva högtalare direkt utan något försteg.

Arcam irDAC-II kostar 6 700 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen