Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets hederspris

Ända sedan 1980 har Peter Lyngdorf kämpat för bra ljud. Och det har en hel bransch tjänat på.

Skrivet av / 2015-12-07 - 06:00
Årets hederspris

Årets hederspris

Peter_Lyngdorf

Peter Lyngdorf

Ända sedan 1980 har Peter Lyngdorf kämpat för bra ljud. Och det har en hel bransch tjänat på.

Frustrerad över att det nästan var helt omöjligt för vanligt folk att få tag i bra produkter till rimliga priser hos etablerade hifi-handlare, grundade Peter Lyngdorf Danmarks Hi-Fi Klub 1980.

Allt började med att Lyngdorf importerade NAD-förstärkare och Cerwin-Vega-högtalare till Danmark. Han tyckte dock att återförsäljarna verkade vara ”mycket mer intresserade av att sälja billiga produkter från Asien för samma pengar – och på så sätt tjäna dubbelt så mycket”. Lyngdorf insåg att om han var tvungen att ge återförsäljarna alldeles för höga påslag, och samtidigt svara på frågor från kunderna, så kunde han lika gärna sälja produkterna direkt till kunderna via postorder. Sagt och gjort!

Det lilla företaget växte sig snabbt större och hade efter ett tag tre demorum. 1982 blev Denon en del av sortimentet och samma år öppnade NAD Svenska AB i Sverige – som efter ett tag köptes upp av Lyngdorf och döptes om till Sveriges Hi-Fi Klubb. 1987 kom de första norska butikerna. Konceptet visade sig vara tämligen lönsamt, för när det som i dag heter Hi-Fi Klubben firar 35-årsjubileum så är det med hela 90 butiker fördelade på fyra länder: Sverige, Danmark, Norge – och Holland!

 

Egna märken

Men Lyngdorf nöjde sig inte med att sälja andras produkter. 1983 grundade han därför högtalarmärket DALI, som blev ett av Hi-Fi Klubbens viktigaste märken. Och 1998 kom elektronikmärket TacT till världen, följt av Lyngdorf Audio 2005, där sofistikerad rumskorrektion var en viktig beståndsdel. Under ganska så lång tid var Peter Lyngdorf nästan ensam om att hävda att påverkan från rummets akustik var tvungen att dämpas för att man ska kunna få ut maximalt bra ljud ur en ljudanläggning. Nu för tiden har branschen följt efter och framför allt i hemmabiosammanhang går det nästan inte att köpa en förstärkare utan automatisk rumskorrektion.

 

Kritisk syn på skivbranschen

Men det spelar liten roll hur bra hifi-produkter man har om musiken man lyssnar på suger redan från början. De senaste åren har Peter Lyngdorf därför försökt få skivbolagen att bli intresserade av bra ljud och ge oss musik som låter därefter. Genom projekten SoundSenze och Nordic Dynamic jobbar han tillsammans med en handfull andra med att få musikbranschen att börja ha en ljudbild med stort dynamikomfång i stället för att komprimera ihjäl den under det felaktiga antagandet att musiken ska skilja sig från mängden när den spelas på radio. Lyngdorf vill bevisa att till och med radio låter bäst med dynamiskt ljud.

Genom sitt outtröttliga arbete för hög ljudkvalitet är Peter Lyngdorf en viktig person för vår bransch – och för riktigt fina upplevelser. Därför belönas han mycket välförtjänt med årets hederspris!

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nytt flaggskepp från Rega

Drömströmmar från HiFi Rose

Världens första DAC med förlustfri Bluetooth

Argons bästa blir bättre

High-end skivspelare från Musical Fidelity

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Rulla till toppen