Search
Generic filters

Årets hederspris

Ända sedan 1980 har Peter Lyngdorf kämpat för bra ljud. Och det har en hel bransch tjänat på.

Årets hederspris

Peter_Lyngdorf

Peter Lyngdorf

Ända sedan 1980 har Peter Lyngdorf kämpat för bra ljud. Och det har en hel bransch tjänat på.

Frustrerad över att det nästan var helt omöjligt för vanligt folk att få tag i bra produkter till rimliga priser hos etablerade hifi-handlare, grundade Peter Lyngdorf Danmarks Hi-Fi Klub 1980.

Allt började med att Lyngdorf importerade NAD-förstärkare och Cerwin-Vega-högtalare till Danmark. Han tyckte dock att återförsäljarna verkade vara ”mycket mer intresserade av att sälja billiga produkter från Asien för samma pengar – och på så sätt tjäna dubbelt så mycket”. Lyngdorf insåg att om han var tvungen att ge återförsäljarna alldeles för höga påslag, och samtidigt svara på frågor från kunderna, så kunde han lika gärna sälja produkterna direkt till kunderna via postorder. Sagt och gjort!

Det lilla företaget växte sig snabbt större och hade efter ett tag tre demorum. 1982 blev Denon en del av sortimentet och samma år öppnade NAD Svenska AB i Sverige – som efter ett tag köptes upp av Lyngdorf och döptes om till Sveriges Hi-Fi Klubb. 1987 kom de första norska butikerna. Konceptet visade sig vara tämligen lönsamt, för när det som i dag heter Hi-Fi Klubben firar 35-årsjubileum så är det med hela 90 butiker fördelade på fyra länder: Sverige, Danmark, Norge – och Holland!

 

Egna märken

Men Lyngdorf nöjde sig inte med att sälja andras produkter. 1983 grundade han därför högtalarmärket DALI, som blev ett av Hi-Fi Klubbens viktigaste märken. Och 1998 kom elektronikmärket TacT till världen, följt av Lyngdorf Audio 2005, där sofistikerad rumskorrektion var en viktig beståndsdel. Under ganska så lång tid var Peter Lyngdorf nästan ensam om att hävda att påverkan från rummets akustik var tvungen att dämpas för att man ska kunna få ut maximalt bra ljud ur en ljudanläggning. Nu för tiden har branschen följt efter och framför allt i hemmabiosammanhang går det nästan inte att köpa en förstärkare utan automatisk rumskorrektion.

 

Kritisk syn på skivbranschen

Men det spelar liten roll hur bra hifi-produkter man har om musiken man lyssnar på suger redan från början. De senaste åren har Peter Lyngdorf därför försökt få skivbolagen att bli intresserade av bra ljud och ge oss musik som låter därefter. Genom projekten SoundSenze och Nordic Dynamic jobbar han tillsammans med en handfull andra med att få musikbranschen att börja ha en ljudbild med stort dynamikomfång i stället för att komprimera ihjäl den under det felaktiga antagandet att musiken ska skilja sig från mängden när den spelas på radio. Lyngdorf vill bevisa att till och med radio låter bäst med dynamiskt ljud.

Genom sitt outtröttliga arbete för hög ljudkvalitet är Peter Lyngdorf en viktig person för vår bransch – och för riktigt fina upplevelser. Därför belönas han mycket välförtjänt med årets hederspris!

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.
  Och priserna blir överkomliga.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Riktpris: 52000 kr Legendarisk skivspelare
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.