TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Ännu tuffare BMW-ljud

Nya M5 har ett maffigt V8-ljud i högtalarna också.

forfatter
Publicerad 2011-09-30 - 08:41

Det tyska bilmärket är kända för att lägga stor vikt vid ljudet när de utvecklar nya bilar, och i den sportigaste versionen av 5-serien har de gått ett steg längre än alla andra.

Till skillnad från exempelvis Audi, som använder ljudanläggningen för att aktivt motverka vägljud, väljer BMW att i stället använda stereon för att förstärka motorljudet. Allt för att det ska kännas roligare att köra.

Man skulle kanske kunna tro att en vass V8:a med dubbelturbo och 550 hästkrafter skulle väsnas tillräckligt mycket på egen hand, men i nya M5 får den alltså draghjälp av bilstseron.

BMW:s Active Sound Design-teknik övervakar både varvtal och belastning samt ljudet från avgassystemet. Med hjälp av en sofistikerad digitalprocessor spelar stereons högtalare sedan ett passande motorljud. Ljudnivån anpassas efter fart och körstil, så en plötslig ”plattan i mattan” på gaspedalen får både motorn och ljudanläggningen att reagera. Väljer man körinställningen ”Sport” eller ”Sport+” ändras även ljudnivån därefter.

Den nya ljudinnovationen får kanske somliga puritaner att rynka på näsan, men detta kan vara en försmak av hur det blir i framtiden när elbilar förses med elektroniska ljud, på både insidan och utsidan.

Det enda vi undrar nu är om M5-ljudet även kan användas till en laglig form av ”trimning” till mer sparsamt utrustade BMW-modeller. 520D till exempel?

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Bortom allt förnuft – men så fantastiskt! Musikspelare kan verka som ett föråldrat koncept. Men om du drömmer om känsloladdat highend-ljud rakt ur fickan klarar du dig inte utan en.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend