Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

ZT60: Ny plasma-toppmodell från Panasonic

Panasonic satsar fortfarande på plasma och släpper sammanlagt 16 nya modeller i Las Vegas, inklusive en ny highend-serie som utlovar en bild av referensklass.

Av / 2013-01-11 - 00:17
ZT60: Ny plasma-toppmodell från Panasonic

Medan rivalerna slår sig för bröstet och skryter om banbrytande OLED- och 4K-teknik lever Panasonic ett något mer tillbakadraget liv på CES-mässan. Även om de precis som Sony släppt en 56-tums 4K-OLED-prototyp så nämndes det övriga TV-sortimentet bara ”i förbifarten” på presskonferensen.

I Panasonics monter finns det däremot mycket spännande att titta på för alla som är intresserade av plasma. Panasonic lanserar traditionsenligt fler serier i olika prisklasser, där de här tre är de mest intressanta:

ZT60


Detta blir det nya flaggskeppet och Panasonic tycks ha satt till alla klutar för att lyckas med den bästa plasmabilden någonsin. ZT-serien har en ny panel som kallas för Studio Master Panel och har en ny produktionsteknik där frontglaset är monterat direkt på plasmapanelen, utan någon glipa mellan. På så sätt ska plasmaskärmarnas tendens till dubbelbilder (och oklarheter som beror på fenomenet) elimineras. ZT60 har ett nytt skärmfilter för att reducera reflektioner ytterligare. Dessutom har den en ny sorts fosfor som ska ha en bättre återgivning av den röda grundfärgen.

ZT60 har THX-godkända bildlägen för både 2D och 3D. Avancerad ISF-kalibrering finns också på plats och precis som i förra årets modeller kan TV-apparaterna kalibreras med programvara från SpectraCal. Serien finns i 65 och 60 tum, det senare är en ny storlek för Panasonic.

VT60


Strax under toppserien finns den naturliga efterträdaren till VT50-serien. Nya VT60 har stora likheter med sin föregångare och har samma typ av Infinite Black Ultra-panel. VT60-serien finns i 55, 60 och 65 tum (ingen 50-tummare i dagsläget).

ST60


Panasonics budgetvänliga ST50-serie har varit otroligt populär och vi belönade den största av dem alla, 65ST50, med utmärkelsen Årets bästa plasma-TV, helt enkelt för att den har mycket av toppmodellernas utsökta bildkvalitet till ett mycket lägre pris (20 000 kronor).

Årets ST60-serie är Panasonics billigaste med 3D och verkar ta vid där den förra serien slutade, med en plasmapanel av typen Infinte Black Pro. Det blir spännande att se var den nya serien hamnar i pris i förhållande till den gamla. ST60 finns i storlekarna 50, 55, 60 och 65 tum.

Nya smartfunktioner
Gemensamt för alla de tre nya serierna är en uppiffad version av nätportalen Smart Viera. Toppmodellerna har dessutom en tryckkänslig Touch Pad-fjärrkontroll och Voice Interaction-röststyrning samt ansiktsigenkänning av olika användare. Nya appen Swipe & Share 2.0 gör det enkelt att dela bilder och videosnuttar fram och tillbaka mellan TV:n och Android/iOS-enheter.

OLED och 4K förväntas ha tämligen styva priser i ytterligare ett par år. Det innebär att Panasonics nyheter är intressanta för alla som faktiskt överväger att skaffa en TV i år – särskilt för dem som är intresserade av maximal bildkvalitet.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen