Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Yamaha lanserar True X – slanka ljudlimpor med Dolby Atmos

Det har varit lite tyst från Yamaha ett tag när det gäller ljudlimpor, men nu slår de på stora trumman med en helt ny modellserie.

Skrivet av / 2023-07-10 - 10:00
Yamaha lanserar True X – slanka ljudlimpor med Dolby Atmos

Yamaha är inte ett av de företag som lanserar ett dussin nya ljudprodukter varje år, men när det kommer ut något nytt från den japanska tillverkaren är det oftast ganska genomtänkt och välutvecklat. Den nya True X-serien består av de två ljudlimporna True X Bar X50A och X40A, de trådlösa bakhögtalarna X1A och inte minst den trådlösa subwoofern SW-X100A.

Yamaha True X-serien består av två ljudlimpor, en subwoofer och trådlösa bakhögtalare. (Foto: Yamaha)

Yamaha True X Bar 50A och 40A

Båda de nya ljudlimporna stödjer Dolby Atmos: Toppmodellen True X Bar 50A är 101 cm bred och har sex högtalarenheter, inklusive två ovala ”racetrack”-element för vänster och höger kanal, två höjdkanaler samt dubbla bashögtalare. Lustigt nog har Yamaha valt att inte inkludera en dedikerad centerhögtalare, och anledningen till det sägs vara att det ger mer utrymme för baselementen.

Yamaha-ljudlimporna har HDMI eARC ljudretur samt en separat HDMI-ingång plus en optisk. De har även Bluetooth och WiFi med stöd för AirPlay 2, Spotify Connect och Tidal Connect. De kan styras via fjärrkontroll eller Yamahas Sound Bar Controller-app.

Den största ljudlimpan säljs tillsammans med en extern subwoofer, medan den mindre modellen bygger på en inbyggd subwoofer. Men subwoofern säljs även separat, så här kommer det att vara möjligt att komponera ett komplett Yamaha hemmabiosystem efter önskemål.

Lägger man till de separata bakhögtalarna kan man som mest ha en 4.1.2-konfiguration. Surroundhögtalarna är batteridrivna och står på en separat laddningsbas. Således kan de även användas som trådlösa högtalare runt om i huset när du vill.

Då vi har god erfarenhet av den äldre modellen YAS-207 ska det bli spännande att testa den nya True-X familjen när vi har möjlighet!

Läs också Yamaha YAS-207 Yamaha var först på marknaden med aktiva ljudlimpor. Det här är deras första med DTS Virtual:X-surroundljud.

Pris och tillgänglighet

Yamaha True X-serien är tillgänglig från augusti med följande priser:
TRUE X BAR 50A: 11990 SEK
TRUE X BAR 40A: 7990 SEK
TRUE X SUB 100A: 4990 SEK
TRUE X SPEAKER 1A: 1990 SEK

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Rulla till toppen