Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Superenkel Android-projektor med knivskarp 4K

XGIMI Horizon Pro kan streama 4K Ultra HD-video direkt på väggen och har inbyggt ljud från Harman Kardon.

Av / 2022-01-25 - 14:22
Superenkel Android-projektor med knivskarp 4K

XGIMI är inget välkänt varumärke för oss nordbor, men de tänker de försöka göra någonting åt. Med 4K-projektorn Horizon Pro, som har inbyggda Android Smart TV-funktioner – och Chromecast.

Plug-and-play

Projektorn påstås vara äkta plug-and-play, man ställer bara upp den och pekar den mot där man vill ha bilden. Bildvinkel (keystone) och fokus ställer in den helt automatiskt, och den har inbyggt ljud så att man inte behöver koppla den till något externt ljudsystem. Med andra ord den perfekta projektorn att plocka fram ibland och som inte behöver en permanent installation.

Xgimi Horizon Pro lifestyle3
XGIMI Horizon Pro har inbyggd Android TV och ljud från Harman Kardon. Foto: XGIMI

Android TV

Horizon Pro kör Android TV 10.0 och stöder många streamingtjänster. Man kan också använda Chromecast från mobilen om man tycker att det är bekvämare.

Inbyggt ljud från Harman Kardon simulerar DTS-surroundljud, så att man får en fin filmupplevelse utan att behöva något extra ljudsystem eller en soundbar.

Auto Keystone
XGIMI Horizon Pro har automatisk keystone, vilket innebär att den justerar bildgeometrin automatiskt efter projiceringsvinkeln. Illustration: XGIMI

4K och HDR

4K-video ger Ultra HD-upplösning och projektorn stöder HDR (HDR10 och HLG) med utökad 10-bitars färgåtergivning. Tack vare 110 procents stöd för den stora färgrymden DCI-P3 är man säker på att få alla de rätta färgerna i Hollywoods 4K-storfilmer.

Ljusstyrka och brinntid

2 200 lumen innebär att projektorn ska ge en bra bild även om man inte har ett helt mörklagt rum. Men det är fortfarande inte samma ljusstyrka som en utpräglad dagsljusprojektor, så man ska nog räkna med en lite blekare bild dagtid och på sommaren.

LED-lampans livslängd anges till 25 000 timmar, vilket innebär 34 år om man använder den två timmar varje dag. Den ska med andra ord hålla under hela projektorns livslängd.

XGIMI Horizon Pro image size
Om du tycker att TV-bilden är för liten kan en projektor vara grejen. Som XGIMI Horizon Pro. Foto: XGIMI

Upp till 300 tum

Projektorn klarar bildstorlekar från 30 och upp till 300 tum. Avståndet till väggen måste vara 1,2 gånger bildens längd, vilket innebär att en bild på 100 tum mätt diagonalt kräver ett avstånd till duken på cirka 265 cm. Eftersom projektorn inte har någon zoomfunktion alls kan det vara lika enkelt att rikta den direkt mot en vit vägg, att fylla en filmduk helt och hållet kan bara göras genom att ställa projektorn på helt exakt avstånd.

Xgimi Horizon Pro lifestyle2
XGIMI Horizon Pro. Foto: XGIMI

Fullvuxet pris

Frågan är dock om prislappen inte är det största hindret för att Horizon Pro ska hamna i varukorgen hos folk som annars kanske hade uppskattat en så enkel och flyttbar projektor. 18 600 kronor kostar nämligen härligheten. Det kan verka i mesta laget för en projektor som är tänkt att måla upp bilden på en vit vägg. Om man däremot tycker att detta är precis vad man drömt om så går det att titta på projektorn i utvalda Power-butiker – eller köpas direkt i olika nätbutiker.

Om man kan leva med Full HD-upplösning (1920 x 1080) så kan man ta en närmare titt på XGIMI Horizon. Den gör allt på samma sätt som Horizon Pro, för 12 000 kronor.

Mer info: global.xgimi.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

3 reaktioner på ”Superenkel Android-projektor med knivskarp 4K”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Rulla till toppen