TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Superenkel Android-projektor med knivskarp 4K

XGIMI Horizon Pro kan streama 4K Ultra HD-video direkt på väggen och har inbyggt ljud från Harman Kardon.

forfatter
Publicerad 2022-01-25 - 14:22

XGIMI är inget välkänt varumärke för oss nordbor, men de tänker de försöka göra någonting åt. Med 4K-projektorn Horizon Pro, som har inbyggda Android Smart TV-funktioner – och Chromecast.

Plug-and-play

Projektorn påstås vara äkta plug-and-play, man ställer bara upp den och pekar den mot där man vill ha bilden. Bildvinkel (keystone) och fokus ställer in den helt automatiskt, och den har inbyggt ljud så att man inte behöver koppla den till något externt ljudsystem. Med andra ord den perfekta projektorn att plocka fram ibland och som inte behöver en permanent installation.

Xgimi Horizon Pro lifestyle3
XGIMI Horizon Pro har inbyggd Android TV och ljud från Harman Kardon. Foto: XGIMI

Android TV

Horizon Pro kör Android TV 10.0 och stöder många streamingtjänster. Man kan också använda Chromecast från mobilen om man tycker att det är bekvämare.

Inbyggt ljud från Harman Kardon simulerar DTS-surroundljud, så att man får en fin filmupplevelse utan att behöva något extra ljudsystem eller en soundbar.

Auto Keystone
XGIMI Horizon Pro har automatisk keystone, vilket innebär att den justerar bildgeometrin automatiskt efter projiceringsvinkeln. Illustration: XGIMI

4K och HDR

4K-video ger Ultra HD-upplösning och projektorn stöder HDR (HDR10 och HLG) med utökad 10-bitars färgåtergivning. Tack vare 110 procents stöd för den stora färgrymden DCI-P3 är man säker på att få alla de rätta färgerna i Hollywoods 4K-storfilmer.

Ljusstyrka och brinntid

2 200 lumen innebär att projektorn ska ge en bra bild även om man inte har ett helt mörklagt rum. Men det är fortfarande inte samma ljusstyrka som en utpräglad dagsljusprojektor, så man ska nog räkna med en lite blekare bild dagtid och på sommaren.

LED-lampans livslängd anges till 25 000 timmar, vilket innebär 34 år om man använder den två timmar varje dag. Den ska med andra ord hålla under hela projektorns livslängd.

XGIMI Horizon Pro image size
Om du tycker att TV-bilden är för liten kan en projektor vara grejen. Som XGIMI Horizon Pro. Foto: XGIMI

Upp till 300 tum

Projektorn klarar bildstorlekar från 30 och upp till 300 tum. Avståndet till väggen måste vara 1,2 gånger bildens längd, vilket innebär att en bild på 100 tum mätt diagonalt kräver ett avstånd till duken på cirka 265 cm. Eftersom projektorn inte har någon zoomfunktion alls kan det vara lika enkelt att rikta den direkt mot en vit vägg, att fylla en filmduk helt och hållet kan bara göras genom att ställa projektorn på helt exakt avstånd.

Xgimi Horizon Pro lifestyle2
XGIMI Horizon Pro. Foto: XGIMI

Fullvuxet pris

Frågan är dock om prislappen inte är det största hindret för att Horizon Pro ska hamna i varukorgen hos folk som annars kanske hade uppskattat en så enkel och flyttbar projektor. 18 600 kronor kostar nämligen härligheten. Det kan verka i mesta laget för en projektor som är tänkt att måla upp bilden på en vit vägg. Om man däremot tycker att detta är precis vad man drömt om så går det att titta på projektorn i utvalda Power-butiker – eller köpas direkt i olika nätbutiker.

Om man kan leva med Full HD-upplösning (1920 x 1080) så kan man ta en närmare titt på XGIMI Horizon. Den gör allt på samma sätt som Horizon Pro, för 12 000 kronor.

Mer info: global.xgimi.com

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Sjukligt dyrt!

Jag har deras Mogo Pro, kostar kring 7000, supernöjd!

Varför så höga priser på dessa projjar!?

Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend