annonse
annonse
annonse

Vi har sett ljuset!

Äntligen har det nya hemmabioformatet kommit – och tack vare fyra gånger högre upplösning än de ”gamla” Blu-ray-skivorna får du toppbild hemma i ditt eget vardagsrum.

I snart tre år har vi kunnat köpa 4K-skärmar, men det enda materialet i 4K vi har haft glädje av har varit utvalda serier på Netflix, plus eventuellt egentillverkat material från en 4K-kamera. Strax före semestern i år kom så de första 4K Ultra-HD Blu-ray-filmerna till butikerna, och under hösten kan du köpa närmare 70 filmer i det nya formatet.

 

Slit och släng

1990 kunde vi köpa VHS-filmer för löjligt höga priser, och med en usel ljud- och bildkvalitet. 1993 kunde vi äntligen investera i det första optiska formatet för hemmaunderhållning: LaserDisc. Men LaserDisc var både oerhört dyrt, fanns i ett begränsat urval, man var tvungen att vända på skivorna, kvaliteten var ”så där” och de hade ingen textning.

1997 kunde vi äntligen göra oss av de med de gamla utslitna VHS-kassetterna och köpa DVD – den första massmarknadsprodukten för hemmaunderhållning var ett faktum, och ännu en gång var vi tvungna att köpa ny elektronik. Spelaren hade knappt snurrat ett par varv och högtalarna spelat sig varma förrän det var dags för ett nytt format. Blu-ray såg dagens ljus 2006 och då kunde filmfantasterna få sitt Nirvana (efter att först ha investerat i en ny HD-TV, ny hemmabioförstärkare och en BD-spelare, förstås).

Är vi beredda att byta ut all utrustning ännu en gång?

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Vad behöver du?

Ska du ha någon glädje av det nya formatet så måste du, naturligtvis, ha en ny 4K UHD-spelare (läs vårt test av tre sådana spelare i detta nummer) samt en 4K-TV (i detta nummer testar vi sex sådana). Och om du vill köra videosignalen genom förstärkaren så behöver du en ny sådan också.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Satsar du på en ny 4K-spelare så skalar den upp dina gamla Blu-ray-skivor också – och formatet är (lyckligtvis) helt zonfritt.

Lägg bara märke till att ingen TV som är gjord före 2016 har HDR (High Dynamic Range), en funktion som ger mycket bättre kontrast och bredare färgspektrum.

När kreditgränsen är sprängd på MasterCard-kortet är det bara att koppla upp allting och beställa 4K-filmer. I dagsläget finns 56 titlar utgivna i 4K UHD i Skandinavien och 12 till finns på höstens lanseringslista.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Let there be light!

Med mycket bättre upplösning (fyra gånger högre än Blu-ray: 3840×2160 mot 1920×1080), bättre djup, mer naturtrogna färger och högre kontrast kommer 4K UHD att ta över som premiumformatet för hemmaunderhållning.

När vi sätter på 4K UHD BD-utgåvan av den fantastiska The Revenant, med Leonardo DiCaprio i klammeri med en ilsken björnmamma, framträder de nordamerikanska skogarna med lika stort djup som en bra 3D-film kan få fram. Dessutom är ljuset bländande starkt och alla detaljer, även i de mörkaste scenerna, framträder briljant. Läckrare blir det inte!
Den fascinerande fabeln Life of Pi har en helt otrolig kontrast, detaljer och ett färgspektrum som är av en annan värld. Jämför man med Blu-ray-versionen så är stjärnhimlen blek och inte alls lika gnistrande och detaljerad som i 4K-versionen.

Blu-ray (Foto: Tillverkare)
Blu-ray (Foto: Tillverkare)
UHD Blu-ray (Foto: Tillverkare)
UHD Blu-ray (Foto: Tillverkare)

Smolk i glädjebägaren

Men trots en exceptionell teknisk kvalitet är det inte allt som är lika rosenskimrande med det nya formatet. En klar nackdel är det begränsade urvalet av filmer – och av de som finns utgivna är de flesta backlog-titlar. Ännu så länge är det bara Warner Bros, Universal Sony och Fox Paramount som gett ut 4K UHD BD-filmer. Att inte jätten Disney har kommit på banan ännu är förvånande, de har inte heller några titlar planerade till 2016.

4K-formatet lär ge filmbolagen en efterlängtad möjlighet att ännu en gång tjäna lite pengar på den minskande marknaden, med betydligt bättre kvalitet för dem som är beredda att betala lite extra. Sade vi ”lite”, förresten? Vi noterar att de flesta butiker tar 200 kronor för Blu-ray-versionen av Batman v Superman: Dawn of Justice, och kan inte annat än förfasas över att de tar hela 50 % mer för 4K-versionen. Vi hoppas att branschen tänker om och försöker pusha för det nya formatet i stället för att skrämma bort potentiella kunder.

Dessutom skriker vi efter nya filmer, och de måste komma (senast) samtidigt som Blu-ray-versionerna. Det håller inte att 4K-versionen av In the Heart of the Sea släpps tre och en halv månad efter Blu-ray-versionen! Och kom igen, det är väl inte Smurfarna 2 som ska få oss att springa till butikerna och köpa ny utrustning ännu en gång?

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Farväl 3D

Trots stort intresse på bio blev 3D-filmerna aldrig någon framgång i privata hem, vilket beror på både förvirring med glasögon-kompatibilitet och dyra glasögon – men framför allt för att folk inte vill sitta med ”töntiga” glasögon hemma i sitt eget vardagsrum. I och med lanseringen av 4K UHD BD får 3D-formatet ännu en spik i kistan – det stöder nämligen inte 3D.

Dessutom är det flera av TV-tillverkarnas senaste modeller som inte heller stöder 3D längre, så om 3D på hemmafronten har legat i framstupa sidoläge ett bra tag nu så kan vi med säkerhet förklara att ”patienten” är död.

 

Filmad i 4K?

Många av filmerna som släppts hittills är gamla ”klassiker”. Bland annat är Ghostbusters, Da Vinci-koden och Pineapple Express titlar som uppenbart inte är filmade i 4K. Däremot kommer de i digitalt restaurerade utgåvor, med en upplösning som motsvarar 4K. Lika bra som titlar som är filmade i 4K (som The Revenant, Mad Max: Fury Road och Batman v Superman: Dawn of Justice) blir de aldrig, men ändå handlar det om en markant kvalitetsförbättring.

Som tumregel kan du utgå från att filmer som är utgivna före 2010 inte är filmade i 4K. Tekniska specifikationer kan du läsa om på exempelvis imdb.com eller i filmrecensioner.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Sista fysiska formatet?

Om det är något som historien har lärt oss så är det att vi ska låta bli spådomar. Men när det handlar om framtiden för fysiska format till hemmaunderhållning (filmer och TV-serier) så vågar vi ändå hävda att det inte kommer att lanseras något nytt format efter 4K UHD BD.

Så småningom kommer 4K-filmerna att ta över som entusiastformat efter ”vanlig” Blu-ray, medan DVD-skivorna kommer att leva kvar sida vid sida med sin lyxiga storebror. Det beror helt enkelt på att det finns så många miljoner DVD-spelare där ute, i barnrum, i gillestugor och sommarstugor. Men med tanke på den snabba utvecklingen inom strömning av filmer och TV-serier (numera även i 4K-kvalitet) så har vi svårt att tänka oss att det kommer att finnas någon marknad för ytterligare ett (förbättrat) format. Å andra sidan, med ett fysiskt format så är man inte beroende av strömningstjänsternas starkt begränsade urval eller hackande bredbandsuppkopplingar.

Är du kompromisslös när det gäller kvalitet och redan har investerat i en 4K-TV så är det ingen tvekan om vad du ska önska dig under julgranen i år: en sprillans ny 4K-spelare och en trave filmer! Mycket nöje!

 

4K UHD Blu-ray-filmer
The 5th Wave
The Amazing Spider-Man 2
Angry Birds filmen
Batman v Superman: Dawn of Justice
Chappie
Concussion
Criminal
Da Vinci-koden – 10th Anniversary Edition
Deadpool
The Divergent Series: Allegiant
The Divergent Series: Insurgent
Ender’s Game
Änglar och demoner
Everest
Exodus: Gods and Kings
The Expendables 3
Fantastic Four
Ghostbusters
Ghostbusters 2
Gods of Egypt
Hancock
Historien om Pi
Hitman: Agent 47
The Huntsman: Winter’s War – Extended Edition
In the Heart of the Sea
Joy
Kingsman: The Secret Service
Labyrinth – 30th Anniversary Edition
The Last Witch Hunter
The Lego Movie
Lone Survivor
Lucy
Mad Max – Fury Road
Man of Steel
The Martian
The Maze Runner
Maze Runner – The Scorch Trials
Now You See Me
Oblivion
Pan
The Peanuts Movie
Pineapple Express
Point Break
Pride and Prejudice and Zombies
The Revenant
Risen
Salt
San Andreas
Sicario
Smurfarna 2
Snow White and the Huntsman
Star Trek
Star Trek – Into Darkness
Warcraft – The Beginning
Watchmen – The Ultimate Cut
X-Men: Days of Future Past
Kommande
X-Men: Apocalypse (17/10)
The Great Gatsby (24/10)
Jupiter Ascending (24/10)
Pacific Rim (24/10)
Teenage Mutant Ninja Turtles – Out of the Shadow (24/10)
Indpendence Day: Resurgence (7/11)
Jason Bourne (28/11)
Ghostbusters (5/12)
Ice Age 5 – På kollisionskurs (2016)
The Legend of Tarzan (2016)
Star Trek Beyond (2016)
Suicide Squad (2016)

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×