Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Tre äkta 4K-projektorer från JVC

... och toppmodellen har 8K eShift

Av / 2018-09-03 - 08:59
Tre äkta 4K-projektorer från JVC

På IFA-mässan i Berlin visade JVC upp en helt ny serie projektorer: DLA-N5, N7 och NX9. Alla tre har paneler med äkta 4K-upplösning.

JVC utvecklade en 0,69-tums 4K D-ILA-panel till sitt flaggskepp DLA-Z1 som kom 2016. Hittills har detta varit den enda projektorn som varit utrustad med den panelen. Men nu är det slut med den saken, för nu kommer det tre till som har samma panel – med 4K-upplösning i upp till 60 bilder per sekund!

Störst och bäst är DLA-NX9. Det är världens första hemmabioprojektor som stöder ända upp till 8K, vilket är svindlande 8192 x 4320 pixlar! Alltså fyra gånger så många som 4K och 16 gånger fler än vanlig 1080p, som även kallas Full HD.

Eftersom projektorn har en 4K-panel så åstadkommer den 8K-upplösningen genom att ”vobulera” bilden, vilket innebär att en optisk linsmotor förskjuter bilden en halv pixel diagonalt. Detta halverar rastermönstret genom att varannan pixel överlappar. Optiken har en 10 cm stor lins för att ge optimal skärpa och djup.

DLA-NX9 en hög ljusstyrka på 2 200 lumen och en mörk svärta och en kontrast som anges till enorma 100 000: 1. Och det är panelkontrast, utan dynamisk iris. Med den dynamiska irisen aktiverad ökar kontrasten till 1 000 000:1. Slå det, den som kan!

DLA-N5 finns även i vitt, de övriga finns bara i svart. Foto: JVC
DLA-N5 finns även i vitt, de övriga finns bara i svart. Foto: JVC

Även DLA-N7 och DLA-N5 är äkta 4K-projektorer. N5 är den enda som finns i vitt (de andra finns enbart i svart). Objektivet är något mindre, 6,5 cm, för att göra projektorerna mer kompakta än storebror. Ljusstyrkan anger till 1 900 respektive 1 800 lumen, vilket fortfarande räcker gott och väl i hemmabion. Panelkontrasten påstås vara 80 000:1 för N7 och 40 000:1 för N5. Med dynamisk iris kan siffrorna multipliceras med tio.

Samtliga projektorer stöder utökad färgrymd och HDR-material. HDR optimeras med så kallad Auto Tone Mapping, som automatiskt ställer in HDR-ljusstyrkan efter master-inspelningens metadata om videoinnehållet innehåller det.

För att kalibreringen ska bli smidigare och mer korrekt har projektorerna automatisk bildkalibrering. Man behöver dock en optisk mätsensor, ett speciellt datorprogram samt en dator – plus kunskaper om hur kalibreringen går till.

Projektorer förväntas komma i slutet av oktober. Några priser har vi inte fått ännu.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen