Search
Generic filters

Toppspecad Onkyo-receiver med multiroom

TX-RZ810 vräker på med kraft och spelar musik trådlöst i alla rum.

Varje gång det släpps nya hemmabioförstärkare måste tillverkarna hitta på något nytt för att hålla kunderna borta från begagnatmarknaden. Nyligen var det Dolby Atmos, som ger ljud från taket för att omringa lyssnaren med en perfekt bubbla av ljud. Före det så hade 4K Ultra-HD varit det stora samtalsämnet ända sedan 2012, men inte förrän 2014 kom de första förstärkarna med HDMI 2.0 som skulle innebära stöd för bildformatet. Sedan visade det sig dock att förstärkarna dessutom måste ha stöd för HDCP 2.2, som bara finns i modeller som är modernare än de som kom 2014.

Läs också: 4K-upplösning – Var är vi nu?

Multiroom 
Det allra senaste är trådlös musik till alla rum, alltså multiroom. För att få det måste du skaffa en 2016-modell, och Onkyo använder sig av FireConnect-tekniken. I princip är det ett öppet protokoll som kan strömma musik till alla enheter som också stöder det. I själva verket fungerar dock bara Onkyo och Pioneers produkter (de båda märkena ägs av samma moderbolag), inte Harman/Kardons trots att de också använder FireConnect.

Läs också: Test av multiroom-högtalare

TX-RZ810 är den dyraste och bästa Onkyo-receivern hittills som stöder multiroom. Den är en seriöst tung historia som även har funktioner för att kunna styras från professionella kontrollsystem som Crestron, Elan och Control4.

THX
THX Select 2-certifiering ska garantera ett ljud med full dynamik i rum på uppemot 60 kubikmeter, alltså 25 kvadratmeter och en normal takhöjd på 2,4 meter. De inbyggda förstärkarna specas till 130 watt per kanal och under skalet finns det sju kanaler.

HDMI
Hela åtta HDMI-ingångar och två -ingångar finns på plats, samtliga stöder 4K Ultra-HD med upp till 60 bildrutor i sekunden. Även HDR – hög dynamisk räckvidd – stöds så att skuggor och ljus ser snyggare ut i bilden. Fullt färgdjup (4:4:4) stöds också.

Dolby Atmos och DTS:X spelas med två kanaler för takhögtalare.

Strömning
Receiveren stöder AirPlay, Bluetooth och Google Cast för trådlös musikströmning. FireConnect, som kommer i form av en uppdatering av programvaran i sommar, ger en möjlighet att skicka musiken trådlös till alla rum. Utöver Spotify Connect kommer stöd för Tidal i samma uppdatering. Och vinylälskare uppskattar säkert skivspelaringången.

Onkyo TX-RZ810 finns i svart och silver och kostar 13 000 kr.

Vi har för övrigt beställt ett exemplar som är på väg till oss för ett ingående test.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.