Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Pioneer förnyar toppklassen

Tre nya hemmabioreceivrar tar över i toppen. Bland annat Pioneers första 11-kanalsförstärkare.

Av / 2016-09-13 - 09:02
Pioneer förnyar toppklassen

SC-LX701, LX801 och LX901 är Pioneers nya modeller i toppklassen – och toppmodellen LX901 är märkets allra första hemmabioförstärkare med 11 kanaler. Det betyder att den kan leverera Dolby Atmos och DTS:X i full 7.2.4-konfiguration utan att behöva extra förstärkare.

Alla tre har fått en ny skärmmeny som enligt Pioneer är användarvänlig, och dessutom trådlös multiroom-funktion med FireConnect. Har du kompatibla trådlösa högtalare i andra rum i huset (både Pioneer och Onkyo-enheter med FireConnect stöds) så kan alla kommunicera och spela samma ljud. Eller spela olika musik på alla ställen, det väljer man själv. Pioneer gör därmed som så många andra och tar sikte på Sonos kunder. Systemet stöder de flesta populära strömningsfunktioner, inklusive Tidal, Spotify och Google Cast.

Läs också: Stort test av multiroom-system

Rumskalibrering
Receivrarna har utrustats med Pioneers avancerade rumskorrektion, MCACC Pro. Det kalibrerar högtalarna automatiskt efter rummet och jobbar i synk med en så kallad Reflex Optimizer, en funktion som ska ge idealisk objektbaserad ljudåtergivning. Alltså att föremål i ljudbilden som flyttar sig mellan olika högtalarkanaler kan lokaliseras perfekt av lyssnaren.

Effektförstärkarna är av typen Direct Energy klass D, som ska ge samma utnivå i alla kanaler utan effektförluster och med lägre brusnivå än någonsin tack vare kortast möjliga signalvägar.

Om du inte brukar titta på film i beckmörker med projektor så tycker vi att silverfärgen är ännu snyggare än svart. Foto: Pioneer
Om du inte brukar titta på film i beckmörker med projektor så tycker vi att silverfärgen är ännu snyggare än svart. Foto: Pioneer

Air Studio-certifiering
Toppmodellerna LX801 och LX901 har fintrimmats av ljudteknikerna på Air Studios i London, den legendariska studion som grundades av ingen mindre än Sir George Martin 1969.

Effekt
Pioneer tillhör tillverkarna som börjat ange total effekt med alla kanaler i drift samtidigt. Då får man 760 watt total effekt i LX701 (9 kanaler, ca 84,5 watt per kanal), 770 watt i LX801 (9 kanaler, ca 85,5 watt per kanal) och 880 watt i LX901 (11 kanaler, 80 watt per kanal).

Allt är mätt i 8 ohm vid 1 kHz och med en harmonisk förvrängning på en hel procent. I två kanalers stereoljud specas SC-LX701 till 2 x 135 watt (8 ohm, 20–20 000 Hz, 0,08 % THD), LX801 och LX901 lämnar 2 x 140 watt.

Alla tre modellerna har ESS SABRE32 Ultra-digitalomvandlare för att konvertera digitala signaler till analoga och stöder också högupplöst ljud i allsköns format.

Priser och tillgänglighet
Alla tre receivrar släpps i september och priserna är följande.
SC-LX701: 18 000 kr
SC-LX801: 22 000 kr
SC-LX901: 31 000 kr

Det är lite oklart huruvida SC-LX701 och/eller SC-LX801 har 11-kanalers signalbehandling så att man kan koppla in en extra effektförstärkare och använda högtalare till 11 kanaler. I så fall kan det gå att spara pengar i stället för att köpa SC-LX901.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen