Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Apple TV 4K har smart kalibrering av TV:n

Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.

Skrivet av / 2021-04-20 - 21:39
Apple TV 4K har smart kalibrering av TV:n

Jag erkänner att jag tillhör dem som gillade den nya fjärrkontrollen till Apple TV-boxen. Ända tills jag började använda den – styrplattan går inte att bli klok på. Men till den nya versionen av Apple TV 4K har det äntligen kommit en ny fjärrkontroll.

Och några andra godsaker som vi ser fram emot.

Bland annat går det att ta reda på hur bra skärmkalibreringen är egentligen.

Men först fjärrkontrollen, som äntligen ser ut som en intuitiv kontroll, med knappar och inte bara en styrplatta med ett minimum av knappar.

Det mest revolutionerande med den nya är att fyrvägsknappen från den allra första versionen är tillbaka, fast nu kombinerad med en pekplatta och rullningsfunktion. Tryck för att navigera och välja, svep med fingret för att bläddra och rulla med fingret längs ytterkanten för att bläddra. Hörde vi ett litet Hurra?

På sidan finns en liten knapp som aktiverar röststyrning, alltså Siri, och så är det många som är vana vid att ha det i sin iPhone.

 

Och så kalibrering. Om man har en iPhone kan man använda den som en kolorimeter för att läsa av färgåtergivning och kontrast, sedan kalibreras TV:n efter branschstandarden för biografer. Och då kanske resultat blir som på Apples bild ovan …

Här kan du se hur man gör:

På insidan har nya Apple TV 4K en A12 Bionic-processor som stöder HDR (High Dynamic Range) och Dolby Vision, upp till 60 fps, vilket påstås ge användaren både bättre bild och bättre ljud.

Nya Apple TV 4K kan beställas från och med 30:e april, priserna är 2 000 kronor för 32 GB lagring och 2 200 kronor för 64 GB.

apple tv

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Apple TV 4K har smart kalibrering av TV:n”

  1. Optisk anslutning kommer väl aldrig tillbaka. Med en Sony tv från 2009 med förvisso väldigt bra bild, så har tv:n bara en hdmi anslutning (och soundbasen optisk). Övriga anslutningar sitter i en separat enhet som följde med TV:n, men den skickar bild trådlöst.
    Så adaptern blir kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen